Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2012 14:37 - КОКОЛОГИЯ - ПЪТЯТ КЪМ СЕБЕПОЗНАНИЕТО, част 5
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 3778 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 11.09.2012 14:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Застигнати от дъжда

   Не всичко в живота може да се предскаже. Но съществуват и много неща, които ние можем да предвидим или да контролираме. Това е една от причините, поради които  си създаваме житейски навици и модели.
  Представете си, че вървите по улицата и изведнъж руква дъжд. Даже и да затичате с всички сили, все едно - имате още около 5 минути до целта. Кой от следващите варианти  на действие бихте избрали?
   1.«Ще намеря навес или дърво и ще почакам, докато дъжда спре».
   2.«Не зная колко ще продължи и ще тръгна да вървя бързо».
  3. «Ще се  огледам дали наблизо има някой, който би ме подслонил под своя чадър, или магазин, откъдето мога да си купя».
    4. «Винаги нося със себе си сгъваем чадър, така че просто ще го използвам».

Ключ към теста

image

     Как реагирате на неочакван дъжд? Дъждът символизира непредвидените и неконтролируеми сили, действащи в живота ни. В частност, вашите отговори разкриват как  реагирате, когато между вас и любимият ви, или приятеля възникне разправия.
1.«Ще намеря навес или дърво и ще почакам, докато дъжда спре». 
  Вие сте от този тип хора,  които предпочитат да изчакат докато другата страна се успокои. Давате възможност на човека да се накрещи и набушува, докато не изпусне всичката пара, а след това спокойно и обективно излагате своята гледна точка. Някои биха казали, че това е разумен подход, други - че това е проява на  страхливост.  
2. «Не зная колко ще продължи и ще тръгна да вървя бързо». 
 
Вие се интересувате не толкова от крайния резултат на разправията, колкото от възможността да се изкажете открито.  Компромисът не е сред вашите тактики. Ако  отсрещната страна се ядосва, вие се ядосвате още повече. Ако тя започне да крещи и вие също.
 
3. «Ще се  огледам дали няма някой наблизо, който би ме подслонил под своя чадър, или магазин, откъдето мога да си купя». 
   Не обичате конфликтите и конфронтацията. Затова се стараете да изглаждате нещата и да успокоите другия още щом започне разправията. За съжаление, това понякога само влошава нещата. Вероятно е необходимо поне веднъж да заемете твърда позиция и да устоите на бурята. 
4. «Винаги нося със себе си сгъваем чадър, така че просто ще го използвам». 
  Предполагате, че имате отговори на всички възможни въпроси и оправдания за всеки случай. А може би, за вас спорът е само възможност да шлифовате ораторското си изкуство, но на другите ще изглеждате разочароващ и неискрен.  Макар и да имате убедително обяснение.
image

По волята на  вятъра

     Представете си, че сте се върнали в детските си години и с голямо удоволствие се занимавате с една любима игра - пускате сапунени балони.  Коя е сцената, която най-добре отговаря на вашата представа?

1. Балоните, които пускате, излитат високо в небето.
2. Вие правите и пускате стотици малки балончета.
3. Съсредоточили сте се върху това да направите и пуснете един огромен балон.
4. Балоните, които пускате, вятърът ги отнася назад, зад гърба ви.

Ключ към теста

image

  Блестящите балончета, които си представяте са символ на вашите надежди и мечти. Сцената, която сте избрали, разкрива какво мислите за мечтите си, които, както се надявате, някога ще се сбъднат.

1. Балоните, които пускате, излитат високо в небето. 
   Вашите мечти ви изглеждат също такива неуловими се и недостижими като сапунените балончета на вятъра. Може би искате твърде много и твърде бързо, или са ви обхванали  фантазии.  Както и да е, разривът между вашите  мечти и реалността е много голям. Вероятно, обичате да разказвате на другите за своите грандиозни проекти и планове за бъдещето, но някъде вътре във  вас има глас, който ви нашепва колко крехки и мимолетни са тези ваши мечти.

2. Вие правите и пускате стотици малки балончета.
   Целите се към онова, което може да бъде достигнато незабавно - нови дрехи, кола, приятел или приятелка.   Вашите мечти са винаги благоразумни и достижими. Определите какво най-много искате на този свят и работете за постигането му. Ако се стремите към всичко наведнъж може да останете с празни ръце.

3. Съсредоточили сте се върху това да направите и пуснете един огромен балон.   Имате една изключително важна за вас  мечта или цел, която насочва живота ви. Останете верни на това желание и се стремете да я постигнете. И след известно време ще видите, че тя не е толкова далече от вас.  
4. Балоните, които пускате, вятърът ги отнася назад, зад гърба ви.
  Вашият минал неутешителен опит с неизпълняващите се надежди и мечти формира днешния ви начин на мислене. Но този опит  е бил за вас само тренировка, тъй като вие  формулирате нови цели за бъдещето. Не спирайте да мечтаете - не търпи неуспехи само онзи, който нищо не се опитва да прави.

Огледалната истина

 image

    Когато отидем  в магазин за дрехи нерядко се сблъскваме с такъв един проблем: дрехата, която на витрината или на манекена е изглеждала толкова съблазнителна, като влезем в пробната тя сякаш претърпява ужасна метаморфоза, в резултат на което ние откриваме, че сме облекли дреха, явно предназначена за човек със съвсем различни пропорции. И в момента, когато ние осъзнаваме това, завесата се дърпа и наднича продавачката, която възкликва «Колко добре ви стои!»
   Как ще реагирате на толкова явно несъотвествие във вижданията?

  1. Ще кажете направо какво мислите по този повод: «Вие присмивате ли ми се? Тя ми стои просто ужасно».
  2. Ще обясните защо не ви харесва тази дреха: «Поледнете, яката е твърде широка и ръкавите стърчат в маншетите», примерно.
  3. Ще пуснете коментара покрай ушите си: «Благодаря, но ще потърся нещо друго».
  4. Ще приемете комплимента с думите: «Наистина ли така мислите? Тогава ще  я взема».
image

 

Ключ към теста
   Покупката на нова дреха може да наподоби духовните търсения, тъй като и в двата случая търсим идеалния начин за вътрешно себеизразяване, затова трябва да се погледнем самокритично.  Вашият гардероб е продължение на вас самите. Вие подбирате нещата за него така, че най-добре да изтъкнете своите привлекателни страни, при това не само физическите. Реакцията ви на неуместното ласкателство на продавачката разкрива онзи аспект от вашето «Аз», който вие цените в себе си най-много.

 1.«Вие присмивате ли ми се? Тя ми стои просто ужасно».
   Огледалато винаги казва истината. Ако дрехата ви стои добре, огледалото обезателно ще ви го каже и затова не се нуждаете от напразни ласкателства. Вие се гордеете с външния си вид и  няма да позволите на някаква си продавачка, която получава комисионна за всяка продадена вещ, да развали вашия добре обмислен имидж. 

   2. «Погледнете - яката е твърде широка и ръкавите стърчат в маншетите»
  Може и външният ви вид да не  е винаги идеален, но няма да позволите да се превърнете в бостанско плашило. Вие сте  достатъчно умни, за да виждате заобикалящия свят такъв, какъвто е. Гордеете се с интелекта  си и нямате намерение да  слушате лъжи.  Вашият стил отразява изискаността на натурата ви и умението да различавате зърното от плявата. Затова и не бихте правили компромиси по този въпрос.

 3.«Благодаря, но ще потърся нещо друго»

  «Аз съм си аз, а те са си те» — такава е вашата философия, и вие никога няма да объркате реда на  думите в това изказване. Ако се гордеете с нещо, то не е с едно или друго определено достойнство, а по-скоро с уникалността на собственото си съществуване. Вие си имате свой път, а какво мислят, говорят и вършат останалите хора —това си  е тяхна лична работа.

  4.«Наистина ли така мислите? Тогава ще  я взема»

  Вие сте сигурни, че няма с какво да се гордеете. Ако откриехте поне една причина да се гордеете, вие не бихте допуснали да ви лъжат по такъв безсрамен начин. Трябва  по-внимателно да се вгледате в своето отражение в огледалото и може там да  откриете доста симпатичен човек.
image



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2300411
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5364
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031