Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2012 19:33 - Защо шотландците ходят с поли
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 10345 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 11.11.2012 19:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

  Шотландската поличка (килт) е парче плат, с което се обвива тялото под кръста и се закрепва с колан. В миналото всеки шотландски род имал свои традиционни цветове и шарки.

image

   По цвета на полата можело да се определи принадлежността на човека към даден клан. Днес тази традиция практически е изгубена, но затова пък самият килт е популярен както преди. Единствено допустим десен на килта е карето.

image

image

        В зависимост от случая, килтът се носи с различни аксесоари като колан, сако, спорън  (кожена торбичка) и специални обувки и чорапи. Дължината на плата за килта (тартана) трябва да бъде поне 5 метра, тъй като в миналото килтът се е използвал за покриване при спане.
 Малък нож, наречен Sgian Dubh се носи пъхнат в горния край на чорапите. По-дълъг нож, наречен Dirk, се закача на колана на килта. Отпред на килта се носи безопасна игла, декорирана с герба на клана.

image Спорън

  Тъй като килтът традиционно се прави без джобове за носене на неща като ключове за кола или портфейл, той се носи с торбичка, наречена спорън.

image   Килт, направен от тартан Цветето на Шотландия

 

image

   Шотландците предпочитали килта поради особеностите на климата в тяхната страна и нейния релеф. Пресечена местност, планини, чести дъждове и влага – в такава ситуация подгизналите, залепнали за краката панталони биха притеснявали движението.

image

  Килтът давал пълна свобода при движението, изкачване на непроходимите гористи участъци. При намокряне този вид дреха изсъхвала по-бързо, отколкото панталоните, а през нощта находчивите шотландци я използвали като одеяло.

image image

image

   Постепенно предимствата на килта оценили не само жителите на планинските райони на Шотландия, но и останалото население на страната. А в средата на XIX век килтът придобил неочаквана популярност сред шотландската интелигенция и аристокрация, а след това вече килтът бил приет от всички шотландци, даже и от онези, които живеели зад граница.

image image

image

   Килтът бива «голям» и «малък». Малкият килт е шотландската поличка, платът, който обвива бедрата. А големият килт е много по-голямо платно, с което можело човек да се завили носенето на гащета – когато се появил килтът, гащетата още не били измислени.

image

image

   
 



Гласувай:
10



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2300045
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5364
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031