Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2012 20:06 - Дуетът Secret Garden
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 8590 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 25.11.2012 20:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
 
   Secret Garden е един необичаен дует на норвежкия композитор Ролф Ловланд (Rolf Lovland) и ирландската цигуларка Финоола Шери (Fionnuala Sherry). Музиката на SecretGarden е свързвана с различни музикални стилове, но общоприетото определение е: съчетание на нордически и келтски народни мотиви с традиционната класическа музика и елементи на Ню Ейдж. Самите музиканти споделят: "Често ни задават въпроса: каква музика изпълнява SecretGarden? Класика? Народна норвежка музика? А може би, ирландска? А може би, Ню Ейдж? Не знам. Мога да кажа само, че нашата музика съдържа елементи на всичко, което изброих и извира от сърцата ни. Още казват, че нашата музика е много "визуална", и затова прилича на филмова музика. Може да се добави, че тя прилича на музика за филм, който още никой никога не е виждал, който още не е заснет" (Р. Ловланд, Ф. Шери).

image
  Какво отличава музиката на Secret Garden?
      Първо: хармоничното съчетание на музикалните традиции на две древни и богати култури -  Ирландия и Норвегия. Но музикантите не се ограничават с  тях и вплитат в своите мелодии източни мотиви, елементи от църковни песнопения и класиката; експериментират с хорово пеене и солов вокал; смесват стилове и епохи и премахват границите  между музикалните традиции, създавайки ново звучене.
     Второ: основният музикален инструмент е цигулката. При това цигулката в изпълнение на Финоола Шери звучи необичайно красиво и проникновено.
   Трето: омайващата красота на сътворената музика. Всички мелодии са красиви, но не и сладникви, нежни,  а лириката е проста и в същото време дълбока,  лишена от фалш и неискреност. Това не са просто приятни келтски напеви, подобни на онези от много бройните сборници от типа на Celtic Mood. Всяка композиция съдържа послание, насочено към дълбините на душата. 



image
 
  Какво може да се чуе в албумите им? Лаконични и прости по форма пиеси за цигулка и пиано, които навяват мъничко тъга, но това е светла тъга. Композициите, почти "църковни" по своя характер, но необичайно светли и мощни по въздействие. Романтични балади. Горещи танцови мелодиии в най-добрите традиции на келтската музика. Най-известните гласове на Ирландия, Шотландия и Норвегия - като соловите изпълнители Karin Matheson, Anne Karin Kaasa и други, така и блестящи хорови партии (в частност, знаменитият ирландски хор Anuna).

image
 
   Дуетът традиционно кани на записи и концерти най-добрите изпълнители на различни инструменти в различните жанрове - това е цял кръг от близки по дух музиканти. 
   Тяхната сензационна композиция (Nocturne) стана победителката  на Евровизия 1995. Сензационна, защото в тази песен има само 4 вокални реда... А  песента им Heartstrings толкова се харесва на Барбара Стрейзанд, че тя я изпява под названито I`ve Dreamed Of You заедно със Селин Дион.
    image image
   Идеята, лежаща в основата на творчеството на Secret Garden Р. Ловланд определя така: "У всеки от нас някъде дълбоко вътре е скрита тайна "градина", нашето убежище в трудните мигове, източник на нашата радост, мястото, където се  раждат и разцъфтяват нашите емоции, мечти, чувства. И всеки си има свой индивидуален път към тази градина. Някой разказва за това на глас, друг мълчи и размишлява по време на разходка, някой съчинява стихове, а друг полага бои на платното... Общото за всички нас е едно - онова вътрешно усещане за хармония, което е същността на нашата природа. Аз винаги влизам  в своята градина в търсене на хармония и вдъхновение. Моите песни  са малка част от онова, което открих в моята тайна градина.
image   След години срещнах артистката, която подари глас на моите песни чрез тънкото и одухотворено изпълнение на цигулката си. От тогава ние заедно с Финоола обработваме нашите тайни градини, черпейки вдъхновение в тях.  Резултатът може да се чуе в нашата музика. Искрено се е надявам, че музикалните тайни  на моята тайна градина ще помогнат и на вас да намерите пътеката към вашата собствена тайна градина". Идеята за вътрешните  "градини" като за въображаемо място в душата на човека и източник на вътрешна красота и хармония не е нова. Формално тя (плюс самото словосъчетание secret garden) принадлежи на Френсис Ходгсон Бернет, автор на разказа "Тайната градина". Също тези идеи могат да се срещнат в много философски учения.

image











Гласувай:
7



1. ivoki - СТРАХОТНИ СА ! ХАРЕСВАМ ГИ !
25.11.2012 20:11
СТРАХОТНИ СА ! ХАРЕСВАМ ГИ !
цитирай
2. wonder - Любим дует с неповторимо и хармо...
25.11.2012 20:40
Любим дует с неповторимо и хармонично звучене.
Те просто нямат лоша песен.
И освен нордическо-келтско и космично-съзерцателно звучене, в тях има толкова музикална магия, че сливането на всички начала се влива в кръвта като водопад от светлина в Градините на Духа.
цитирай
3. kamosutrov - И техни изпълнения имам в моята музикална колекция
26.11.2012 09:41
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2300263
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5364
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031