Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2012 17:43 - Една необикновена жена от миналото
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 17560 Коментари: 13 Гласове:
32

Последна промяна: 11.12.2012 12:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image
  Днес светът изживява бум на безжичните комуникации.
Радиотелефоните не са вече  разкош, а предмет от първа  необходимост. Спътниковата връзка от секретна военна технология стана общодостъпен сервиз.

image

Трудно е да се повярва, но основополагащите принципи на  мобилните комуникации са изобретени от Хеди Ламар през 1942 година. Съдбата на тази жена е толкова изключителна, че даже Холивуд не се заема да я екранизира. Целият й живот е обкръжен от легенди, скандали и невероятни събития. image

   Дори годината на раждането й не е точно известна (1913 или 1915 по различни източници).  Тази знаменита киноактриса се ражда в  столицата на Австрия  в семейството на банкер. Дават й името Хедвиг Ева Мария Кислер.

image

    
     Именно тук, във Виена, на 16 години тя попада в актьорското училище на Макс Райнхард. В началото на 30-те години започва да снима по-големи роли в киното. Името й става популярно в цял свят с един филм, който предизвиква първия скандал в киното - чешко-немската продукция "Екстаз" на режисьора Густав Махати. Това е първият игрален филм в историята на киното, който показва женска голота. 18-годишната Хеди излиза гола от горско езеро, което предизвиква буря от емоции.

image

  След края на снимките на "Екстаз" Ева Мария Кислер се омъжва за оръжеен фабрикант – австрийския милионер Фриц Мандл. Едно от най-големите състояния в Европа Мандл натрупва, продавайки в нарушение на Версайския договор най-нови системи за въоръжаване на Германия и Унгария.  Животът на Ева в Залцбургския замък в обкръжението на многобройни слуги, сред разкош, от страни би могъл да изглежда безоблачен. В действителност, прославената актриса става поредната изгодна придобивка на Мандл наред с породистите коне  и скъпите автомобили.

image
  
   Съпругът не си отказва удоволствието да се похвали с красивата си жена не само пред каймака на австрийското общество, но и пред всички делови партньори. Хеди присъства даже на техническите съвещания, "изглежда зашеметяващо" и ...слуша, вниква, запомня - поради липса на други интелектуални развлечения. "От детските години  всичко около мен ми бе интересно", пише тя в своите спомени.
image

  Лабораториите на Мандл работели над създаването на управляеми оръжия от различен вид. Вариантът за управление по кабел, изпробван с оръдейни снаряди се оказал неизползваем във водна среда, затова при торпедата било предложено да се използва радио. Австрийските специалисти така и не могли да преодолеят технологичните недостатъци на класическото радиопредаване. А природната интелигентност на младата жена, която нямала специално образование, както се изяснява по-късно, е достатъчен за да разбере същността на проблема, да пренесе информацията през годините и, в края на краищата, да предложи просто до гениалност решение.

image

    След 4 години неуспешен брачен живот, фрау Мандл извършва христоматийно бягство от "златната клетка" - семейния замък. В обкръжението на съпруга си, тя вероятно, по-добре от другите могла да си представи мащабите на фашистката заплаха  и не рискувала да остане в Европа. На парохода "Нормандия" тя смело се впуснала в пътешествие от Лондон до Ню Йорк.

image

  Нямало нужда актрисата да търка праговете на Холивудските студия, тъй като дебютът й бил толкова шумен, че кинематографистите трудно могли да го забравят. За да не предизвиква с името си еротични асоциации у американска пуританска публика, Ева взела псевдоним, и Хедвиг Кислер се превърнала в Хеди Ламар, която веднага подписала изгоден договор с основателя на студията MGM Луис Майер.

image
   
Започва Втората световна война. В рамките на мерките по укрепване отбраната на САЩ се създава Национален Съвет на изобретателите.  Ненавиждащата фашизма актриса, изпълнена с технически идеи, предлага своите услуги на Съвета, предлагайки нова технология. Не е трудно да се отгатне реакцията - с усмивка й препоръчват да използва обаянието си, за да продава облигации от заема за отбраната. Тя действително събира 7 милиона долара (заплатилият 25 хиляди долара получавал целувка от красавицата, и желащите са били доста!), но интелектът й оставал неизползван до съдбоносната среща с  Джордж Антейл.
image
 
Кой бил Джордж Антейл? Университетски професор? Проницателен изобретател? Наистина, животът понякога е по-удивителен от холивудските приказки. Не по-мало уникална личност отколкото Ламар, Антейл не е имал пряко отношение към високите технологии. Той безусловно е бил изобретател, но в областта на изкуството.

image

  Американският композитор-авангардист Джордж Антейл, в началото на 20-те години на 20 век пристига в Париж, където постепенно добива известност и дори получава стипендия от покровителя на съвременното изкуство Соломон Гугенхайм. Най-известното му произведение си остава "Механичния балет" за симфоничен оркестър, дванадесет механични пиана и авиационна перка. През 1932 Антейл се завръща в САЩ, от 1936 работи в Холивуд.
image

   Не съвсем чужд на техниката, композиторът бил първият човек, който внимателно изслушал Ламар. Тя споделя на Антейл много важна идея: снабденото с радиосигнал торпедо става често жертва на противника, който улавя подадения сигнал и го пренасочва. Според Хеди Ламар, за по-голяма точност е необходимо радиосигналът да прескача през различни фреквенции, които да заблудят противника. Проблемът е в координирането на този скоков модел в предавателя и приемателя. Джордж Ентейл с по-големите си технически знания допълва идеята на Ламар.
   Идеята за скачащите честоти (frequency hopping) получила техническо решение. При пълна липса на микроелектроника, и единственото достъпно програмируемо устройство - механичното пиано!

image   image                                  

     През август 1942 Ламар и Антейл получили патент под номер 2 292 387 «Секретна  система за връзка (Secret Communication System)».  Съавторите го подарили на правителството, отказвайки се от всички възможни възнаграждения.
   Ръководството  на Военно-морските сили на САЩ възприели скептично патента. Той бил засекретен и дълги години престоял непотърсен.  Концепцията за непрекъснатата промяна на честотата на радиосигналите така, че те да не могат да бъдат уловени от външни лица изпреварила своето време и била потърсена едва с развитието на електрониката след  войната.
   Тази технология десетилетия по-късно става основа на развитието на комуникациите. Джордж Антейл починал през  1959 година, без да узнае съдбата на изобретението.
    Това изобретение днес има широко приложение, от мобилните телефони до Wi-Fi 802.11 и GPS.                                      

image 

    Актрисата  се снима в много филми - общият им брой е 55. Повечето от тях обаче са посредствени и Холивуд не й предлага интереснна кариера. Най-големият й филмов успех е във  филма "Самсон и Далила" от 1949 година.
 image

image

   Актрисата успява да спечели в киното за времето на своята кариера 30 милиона долара. Личният й живот бил доста бурен, тя се омъжвала общо шест пъти и имала три деца.

image

 Последната й поява на екрана е във филма «The Female Animal» (в ролята на Ванеса Уиндзор, 1958).
   На няколко пъти тя отхвърля роли във филми, които стават шедьоври, като например ролята в "Казабланка", която поема Ингрид Бергман. Така постепенно по собствена и чужда воля тя минава на втори план, за да се оттегли окончателно от киното някъде през 1970 г. Оттогава до края на живота й не се появява нито една нова снимка на Хеди Ламар. Близо двайсет години никой не научава нищо за нея.

image

   
   През 1990 г. списанието "Форбес" публикува обширна статия за откритието на Ламар и починалия междувременно Антейл. Водещи личности в областта на дигиталната TV техника се застъпват за хоноруването на откривателите и една от най-реномираните фондации за технически открития присъжда наградата "Пайънийър ауорд" на Хеди Ламар. Година по-късно тя става и носител на медала "Виктор Каплан". Едва в края на XX век техническият свят дава подобаващо признание на революционното откритие на двамата артисти. Въпреки настойчивите покани Хеди Ламар не се явява лично на церемониите. Представя я синът й Антони, самият той също специалист по дигитална TV техника. Интересът на медиите отново се обръща към нейната личност, но информацията е оскъдна и Хеди Ламар проявява учудващо безразличие към късните почести. Наградите не й носят нищо, никаква финансова полза. От откритието печелят други. Малцината, които тя допуска до себе си през последните години, говорят за една изключително запазена, жива дама, с буден интелект и горчива ирония към света, пълна с какви ли не екстравагантни идеи за патенти, от флуоресциращи каишки за кучета до предложения за подобряването на самолетни конструкции.

image

Именно портрет на Хеди Ламар е изобразен на опаковката на програмния продукта CorelDraw.

image

Нейният рожден ден – 9 ноември — става Ден  на изобретателя в САЩ.    

image







Гласувай:
32



1. анонимен - Това е постингът, който получава ...
10.12.2012 18:34
Това е постингът, който получава моята лична награда за "Постинг на годината в блог.бг" . Беше ми страшно интересен. Ще ми се да бъде прочетен от максимален брой хора. За Хедвиг Кислер мога да кажа само, че съм изуменот красотата и умът и. Не мога да се сетя за такава съвременна жена. Сегашните холивудски актриси са като парцалани пред нея.
цитирай
2. kometapg - Благодаря ти за интересния пост...
11.12.2012 00:40
Благодаря ти за интересния постинг! Наистина красота и интелект в едно!
цитирай
3. hopfen - Изказването е на колега, който разбира повече от "парцалани" отколкото от жени
11.12.2012 08:32
kushel написа:
Това е постингът, който получава моята лична награда за "Постинг на годината в блог.бг" . Беше ми страшно интересен. Ще ми се да бъде прочетен от максимален брой хора. За Хедвиг Кислер мога да кажа само, че съм изуменот красотата и умът и. Не мога да се сетя за такава съвременна жена. Сегашните холивудски актриси са като парцалани пред нея.

постингът е много добър, като идея но има доста неизгладен превод, един от примерите:"Технологията на шумоустойчивото радиопредаване изглежда очевидна: трябва през цялото да се променя честотата на случаен принцип в широк диапазон, синхронизирайки по някакъв начин предавателя и приемника!"
за технически грамотния човек това е пълна безмислица, и не само там четящия има усещането че статията е преведена от автоматичен преводач.
цитирай
4. krysy - kushel, благодаря
11.12.2012 09:53
kushel написа:
Това е постингът, който получава моята лична награда за "Постинг на годината в блог.бг" . Беше ми страшно интересен. Ще ми се да бъде прочетен от максимален брой хора. За Хедвиг Кислер мога да кажа само, че съм изуменот красотата и умът и. Не мога да се сетя за такава съвременна жена. Сегашните холивудски актриси са като парцалани пред нея.


за хубавите думи. На мен също ми бе интересно да прочета и науча нещо повече за тази невероятна жена, която е радост не само за очите. Това ме накара да споделя наученото за нея . Тя заслужава наистина повече хора да знаят за нея.
цитирай
5. krysy - kometapg, и аз благодаря за добрия отзив.
11.12.2012 09:55
kometapg написа:
Благодаря ти за интересния постинг! Наистина красота и интелект в едно!

Макар и рядко, тази комбинация може да бъде реалност.:)))
цитирай
6. krysy - Колега съблогър, благодаря за забележката.
11.12.2012 10:02

постингът е много добър, като идея но има доста неизгладен превод, един от примерите:"Технологията на шумоустойчивото радиопредаване изглежда очевидна: трябва през цялото да се променя честотата на случаен принцип в широк диапазон, синхронизирайки по някакъв начин предавателя и приемника!"
за технически грамотния човек това е пълна безмислица, и не само там четящия има усещането че статията е преведена от автоматичен преводач.

Ползвах много източници за Хеди Ламар - за живота й, за откритието, за Джордж Антейл. Нямам навик за ползвам машинен превод, защото се получават твърде често безсмислени неща. Наистина понякога се явяват затруднения при превода на техническа терминология, макар да се консултирах със специалист по комуникационни технологии. Направих корекции в поста.
цитирай
7. tera - Това е любимката на майка ми :)
11.12.2012 11:02
Покрай нея и аз познавам Холивудските знаменитости от едно време. Много красиви жени е имало тогава.

цитирай
8. hopfen - Аз благодаря за това, че си дадохте труда да
11.12.2012 11:54
krysy написа:

постингът е много добър, като идея но има доста неизгладен превод, един от примерите:"Технологията на шумоустойчивото радиопредаване изглежда очевидна: трябва през цялото да се променя честотата на случаен принцип в широк диапазон, синхронизирайки по някакъв начин предавателя и приемника!"
за технически грамотния човек това е пълна безмислица, и не само там четящия има усещането че статията е преведена от автоматичен преводач.

Ползвах много източници за Хеди Ламар - за живота й, за откритието, за Джордж Антейл. Нямам навик за ползвам машинен превод, защото се получават твърде често безсмислени неща. Наистина понякога се явяват затруднения при превода на техническа терминология, макар да се консултирах със специалист по комуникационни технологии. Направих корекции в поста.

нанесете корекциите, има още много неща които могат да се напишат в тази посока отнсно изобретенията създадени от нея, така също тя е единствената актриса със шест дествителни законни брака, и образец за правилната им консумация:))
Наздраве!
цитирай
9. krysy - tera ,
11.12.2012 12:18
tera написа:
Покрай нея и аз познавам Холивудските знаменитости от едно време. Много красиви жени е имало тогава.


Това е цяла епоха, твърде различна от нашата.Това са били жени от класа!
цитирай
10. krysy - hopfen,
11.12.2012 12:39
hopfen написа:
krysy написа:

постингът е много добър, като идея но има доста неизгладен превод, един от примерите:"Технологията на шумоустойчивото радиопредаване изглежда очевидна: трябва през цялото да се променя честотата на случаен принцип в широк диапазон, синхронизирайки по някакъв начин предавателя и приемника!"
за технически грамотния човек това е пълна безмислица, и не само там четящия има усещането че статията е преведена от автоматичен преводач.

Ползвах много източници за Хеди Ламар - за живота й, за откритието, за Джордж Антейл. Нямам навик за ползвам машинен превод, защото се получават твърде често безсмислени неща. Наистина понякога се явяват затруднения при превода на техническа терминология, макар да се консултирах със специалист по комуникационни технологии. Направих корекции в поста.

нанесете корекциите, има още много неща които могат да се напишат в тази посока отнсно изобретенията създадени от нея, така също тя е единствената актриса със шест дествителни законни брака, и образец за правилната им консумация:))
Наздраве!

Това вече е въпрос на лични предпочитания и избор. :)))
цитирай
11. ckarlet - Рядко срещана природно красива ...
11.12.2012 13:17
Рядко срещана природно красива жена...
Поздрави! И аз с интерес прочетох постинга за живота и творчеството й!
цитирай
12. анонимен - Именно, жени от класа, достолепни и ...
11.12.2012 14:59
Именно, жени от класа, достолепни и респектиращи. Но и мъжете в оная епоха са били изправени пред страхотни изпитания и милиони са умрели от насилствена смърт. Днешните льольовци, дори не ходят в казарма и не могат да забият един гвоздей. До 30 годишни ги тантуркат майките им, а после ги поемат жените им.
цитирай
13. mvls - Интересен постинг
11.12.2012 17:44
Интересен постинг
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2299734
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5363
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031