Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2012 16:53 - Замъкът, където се родила тайната на Джокондата
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 7827 Коментари: 5 Гласове:
19

Последна промяна: 13.12.2012 16:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
  Намира се в  имение до кралския дворец Амбоаз в централна Франция. Тук сестрата на Франсоа I, Маргарита Наварска е започнала да пише книгата си “Хептамерон”.   image
 
   Този замък заема специално място сред множеството френски замъци.  И не защото е красив и величав, а заради това, че именно той станал последното убежище на великия учен и ненадминат гений Леонардо да Винчи.

image

  През 1214 година земята, върху която днес е разположен замъкът била дадена за ползване на  монахините от амбоазкия аристократ Сулпиций III.  

image

   През 1490 година имението било купено от крал Карл VIII, който го превърнал в една от кралските резиденции. Очарован от красотата на тукашните места, кралят решил да построи истински замък, като поканил за целта италиански архитекти. За съпругата си – кралица Анна Британска – Карл VIII заповядал да  се построи и красив параклис.

image
Ренесансовата парадна зала. Тук Леонардо да Винчи приемал своите известни посетител. .
  Когато главен център на кралството станал Версай, замъкът Кло-Люсе бил вече собственост на семейство д"Амбоаз, чиито представители спасили това красиво здание от разруха в тежките за страната времена на Революцията. До наши дни цялото величие на замъка Кло-Люсе било съхранено от семейство Сен-Бри, които са собственици на имението след 1854 година.
  
image
Работният кабинет
Леонардо активно работел, както свидетелстват неговите рисунки и ескизи от френския му период в Амбоаз.
  

image

    Леонардо присъствал на срещата между краля на Франция Франциск I с папа Лъв X в Болоня на 19 декември 1515 година. Франциск дал поръчка на твореца да му направи механичен лъв, който да може да ходи, а от гърдите му да се появява букет от лилии.
    През 1516 година Леонардо приел поканата на френския крал и напуснал Италия, прекосявайки Алпите, яздейки магаре.  В багажа му били три от неговите главни картини: «Света Ана с Мадоната и младенеца Христос», «Мона Лиза» и «Йоан Кръстител».
   Кралят му предоставил замъка Кло Люсе.  С официална титла на първи кралски художник, инженер и архитект Леонардо получавал годишно възнаграждение от 1000 екю. А за вниманието от страна на владетеля той се разплащал със свои творби, които създавал тук. Никога преди това  Леонардо не е имал званието инженер.

image

  Във Франция Леонардо почти не рисувал, но се занимавал с  организацията на дворцови празнества. В качеството си на инженер и архитект Леонардо да Винчи неуморно работел над няколко големи урбанистични проекти по поръчка на краля: в частност, архитектурния проект на огромния кралски дворец и новия град в Роморантен.
  Две години преди смъртта здравословното състояние на Леонардо се влошило. А третата година от живота си в Амбоаз 67-годишният Леонардо прекарал  в постелята. На 23 април 1519 година той оставил завещание, на 2 май починал заобиколен от учениците си и своите шедьоври в Кло-Люсе. Франциск I, убит от мъка произнесъл тези простички думи: «Всеки от нас скърби за смъртта  на този човек, заради това, че е невъзможно животът да създаде друг подобен на него»...
   По думите на Вазари, да Винчи умрял в ръцете на крал Франциск I, който бил негов близък приятел. Тази разпространена във Франция легенда намерила отражение в платната на Енгр, Ангелика Кауфман и други художници.


image
  Жан Огюст Доминик Енгр - Смъртта на Леонардо в обятията на краля.

  Леонардо да Винчи бил погребан в  криптата на манастира Свети Флорентин в Амбоаз. Върху надгробната плоча има надпис: «Зад стените на този манастир почива прахът на  Леонардо да Винчи, най-великият художник, инженер и архитект на Френското кралство».

image

  Основен наследник на Леонардо станал неговият ученик и приятел  Франческо Мелци, който следващите 50 години бил главният разпоредител на наследството на твореца,  включващо освен картини инструменти, библиотека и  около 50 хиляди оригинални документи на различни теми, от които до днес са запазени едва около една трета. На другия си ученик  Салаи и на слугата си Леонардо завещал своите лозя.


image
 
     Изкуствоведите смятат, че именно тук великият майстор нанесъл последните щрихи в загадъчната усмивка на своята «Джоконда».
image
Спалнята на Леонардо. Тук е камината с герба на Франция, леглото от епохата на Възраждането, италианските мебели
 Стаите и залите в замъка, а също и параклиса, били изрисувани с фрески от учениците на да Винчи.
image
 
    В наши дни в замъка е създаден музей на гениалния учен, в който са възстановени работния кабинет, спалнята, а също и сбирка конструирани от него устройства от областта на механиката, авиацията, урбанизма, хидравликата, военното инженерство.


image
   В кухнята на замъка досега работи камина, край която обмислял своите изобретения великият Леонардо. Покрай крепостните стени е създаден интересен и уютен парк, където съвременните инженери и изследователи по рисунки да Винчи въплътили в живот ботаническите, хидродинамическите и геологическите разработки на учения.
 image

Залата с макетите

  Разположена е в подземията на замъка. Сред 40-те легендарни механизми, изпълнени по оригиналните рисунки на Леонардо с материали от неговото време, могат да се видят въртящ се мост, първият  танк, първият автомобил, кораб с колело, летателен апарат, предвестниците на самолета, въртолета, парашута...

image

image

image




image

image


image









 




Гласувай:
19



1. tera - Фен съм на Леонардо или по-точно фенка :)
13.12.2012 17:10
Виждала съм макетите на две изложби в София

http://tera.blog.bg/technology/2009/06/16/pak-za-leonardo.349643

цитирай
2. ivoki - krysy ,
13.12.2012 18:24
ПРЕКРАСНО ПОДБРАНА И ВЪЗХИТИТЕЛНО ПРЕДОСТАВЕНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЕДИН НЕВЕРОЯТЕН ГЕНИИ !!!
ПОКЛОН !!!
цитирай
3. анонимен - Браво! Пореден прекрасен постинг.
13.12.2012 21:23
Браво! Пореден прекрасен постинг.
цитирай
4. mariniki - изключително интересен...
14.12.2012 10:07
впечатляващ постинг...
поздравления...
цитирай
5. joysii - Тук винаги се отбивам с удоволст...
15.12.2012 10:33
Тук винаги се отбивам с удоволствие.
Поздрави.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2299923
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5363
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031