Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2012 17:35 - Първият китайски император и неговата Теракотена армия
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 9402 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 18.12.2012 18:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Воюващи царства или Джангуо (481-221 г. пр. Хр.) се нарича един от най-важните периоди в китайската история. По това време се обособяват седем големи княжества, които водят непрестанните борби за надмощие.   Наред с даоизма, учението на Модзъ и Сюндзъ, се заражда и легизмът, който смята че управлението следва да се базира на наказания и поощрения. Именно от тази школа е реформаторът Шан Ян, който успява чрез съвършено нова структура на обществото да промени облика на княжество Цин и да създаде предпоставки век по-късно един млад владетел от това княжество да обедини цял Китай и да се превърне в първия китайски император
Цин Шъхуанди.
 

image
 Като наследство от реформите на Шан Ян, в княжество Цин властта е много по-централизирана, отколкото в останалите княжества. То е голямо и богато на ресурси, има силна и добре въоръжена армия. През 246 г. пр. Хр. владетел на княжество Цин става младият Ин Джън. Той бързо набира сили и за по-малко от двайсет години успява да завладее останалите китайски княжества, води победоносни битки на юг и се отбранява на север от хуните.  

image
 
  
За сравнително кратко време той успява да извърши забележителна по обем работа. Обединява и консолидира китайските народи, като променя системата на районирането, уеднаквява мерките и теглилките, уеднаквява паричната  система в държавата, построява голям пътна мрежа. Въз основа на езика и писмеността на държавата Цин, в новата империя се обединява езика и писмеността, изписването на йероглифите се стандартизира. През  213 г. пр. Хр. древните летописи и книги на победените царства са изгорени. Повече от 460 учени, заподозрени в нелоялност към новия режим са закопани живи в земята.

image
Карта на Воюващите царства, покорени от Първия император

    Скоро след възцаряването си приема ново име, подобващо на новия му статус -  Цин Шъхуанди (246-210 г.пр.н.е.), което означава «Император основоположник на династията Цин»
   В официалния език били въведени нови термини,  отразяващи величието на владетеля.


image
   
   
За защита от степните племена, нарежда изграждането на Великата китайска стена. Части от Стената са съществували и доста преди това, но той нарежда да бъдат обединени в единно фортификационно съоръжение. На строежа работят над два милиона души, голяма част от които загиват от изтощение.  
image
   
  
Умрелите от непосилния труд, според преданията, били зазиждани в стената.   Условията на строителството били следните: гола степ, периодични набези на племената, изнурителен труд и полугладно съществуване. На наблюдателите отсичали краката, за да не могат да бягат от наблюдателниците при атака на номадите.
   Великата стена взела невиждан брой жертви, затова съвременните  китайци казват, че всеки камък в стената е нечий живот.
image

    През последните десет години от живота си императорът рядко се задържал в столицата. През периода 219-211 г.пр.Хр. извършил ритуални обиколки в империята си, по време на които оставял своя знак на седемте свещени планини.

image
Карта на инспекционните пътувания на Цин Шъхуанди из Китай

image

   Повече от всичко императорът се безпокоял от идването на смъртта. По време на своите пътувания той се запознал с различни магьосници, надявайки се да узнае от тях тайната на еликсира на безсмъртието.   В търсенето му той изследвал древните ръкописи, разпитвал мъдреците, изпращал експедиции с кораби на изток да открият вълшебната трева, която според преданията, дарявала вечен живот. А експедициите оглавявал легендарният даоски мъдрец Сюй Фу,   image

  Китайска експедиция в търсене на елексира на безсмъртието.  
   В края на краищата, Цин Шъхуанди издал указ за това, че императорът ще живее вечно. Затова след смъртта му неговото тяло още дълго останало в тронната зала, и церемониите  продължавали да се провеждат все едно той е жив.
   Според легендата императорът не починал от естествена смърт. Като владетел на Поднебесната империя  Цин Шъхуанди имал харем с няколко хиляди наложници. Една от тях убила първия император на Китай, забивайки в ухото му голяма игла докато спял. Това станало през 210 год. пр. н.е., когато Цин Шъхуанди бил на 48 години.


image

  Още с възцаряването си Цин Шъхуанди заповядал да започне  строителството на неговата гробница. И на 30 километра от града Сиан,  за 38 години 700 000 работници построили огромен подземен комплекс, проектиран като огледално отражение на столицата на Цинската династия.
  

image

   Мавзолеят на императора представлявал истински дворец, обграден от двойна стена. Подземното съоръжение било с правоъгълна форма с дължина 500 метра и приблизително същата широчина.  Към него водели няколко тунела. Целият комплекс заема площ 60 кв. км.
image
    
    Гробницата му, както се твърди още от историка Съма Циен, поглъща всички ресурси на страната. Там имало реки от живак – символ на безсмъртието, сребърни дървета със златни листа, диаманти по свода, които представлявали карта на звездното небе. Гробницата била запълнена с копия на дворци, фигури на  чиновници от всички рангове, редки вещи, несметни съкровища, в това число и златния трон на императора.

image

  За охраната на императора и неговите богатства на 1,5 км на изток от царската гробница били погребани теракотени воини. Първоначално Цин Шъхуанди смятал да бъдат закопани 4000 истински войници, но подобен опит би могъл да  му струва и собствения живот, и империята.   И съветниците успели да  убедят императора да създаде глинена армия от 8000 воини,  и около 200 коня.  Фигурите били извайвани по реални хора, за да може след смъртта им душите на воините да се  преселят в скулптурите, за да продължат своята служба на императора.
image

  
Всички  воини били обърнати с лицата си  на изток.  Статуите били направени с ювелирна точност и удивително старание. Невъзможно е да се открият две еднакви лица - сред тях има не само китайци, но и монголи, уйгури, тибетци и много други народности. Височината на статуите е 1,90-1,95. Тежестта им – около 135 килограма. Готовите фигури били изпичани в огромни пещи при температура 1 000 градуса.
image
  После най-добрите художници ги оцветявали в естествени цветове в съответствие с таблицата на ранговете. 

image


Фигура на генерала, най-високата от всички, близо 2 метра.
image
  
 
Тази цифрова реконструкция на един от генералите дава възможност да се разбере, как са изглеждали скулптурите първоначално.
  (Изображение Pure Rendering GmbH, National
Geographic.)


image
 
   
Всички детайли на дрехите и прическите  съответствали на модата от онова време. Обувките, доспехите са  възпроизведени с поразителна точност.

image

  За да се разположи тази армия бил направен изкоп с размерите на футболно поле, а когато армията заела мястото си, отгоре древните майстори я покрили и затрупали с  3-метров пласт земя. После засяли трева, и армията изчезнала.

image
   
  След смъртта му Цин Шъхуанди бил погребан в златен ковчег, който бил поставен сред море от живак.   
  Били поставени и заредении автоматични лъкове, за  да прострелят всеки, който направи опит да проникне в гробницата.  Наследникът на престола заповядал да бъдат живи погребани всички жени и трите хиляди наложници на  императора, хиляди роби, танцьори, музиканти и акробати, а също и 17-те му синове и някои от министрите.


image
   
  
И още един любопитен детайл - в образци от почвата на хълма, под който се намира гробницата, има повишено съдържание на живак.  По естествен начин той няма как да попадне там. Следователно,  съобщението на историка Съма Циен за това, че на пода на гробницата имало огромна карта на света, с реки и морета от живак, отговаря на действителността..

* * *
image
 
    Всички, които работили по проекта (хилядите работници по строителството на гробницата заедно с техните семейства, слугите, които знаели нейното местоположение) били избити и погребани.

* * *
image
 
   Смисълът на изготвянето на такава армии, чието създаване е било по силите на хиляди скулптори и десетки хиляди работници, вероятно се заключава във вярванията, които карали древните царе от северна Европа до Япония да отвеждат със себе си в задгробния свят жените, воините и слугите си. Но ако вождът на викингите или скитите се ограничивал с десетки жертви, които убивали в неговата гробница, то смъртта на Цин Шъхуанди - Повелителя на  Вселената, повлякла със себе си гибелта на хиляди хора. Макар по това време в Китай вече не се практикували човешките жертвоприношения, в другия, по-добрия свят заедно с владетеля се отправили всички, които трябвало да  го обслужват в отвъдното. 
image

През 1994 г. бе открит подземният генщаб - висшите военачалници.

    Повече от 2000 години никой не е знаел къде се намира гробницата на императора и неговата войска, докато през 1974 година селянинът Ян Джи Ван и петима негови приятели не решават да изкопаят кладенец. Вода не намерили, но  затова пък на 5 метра дълбочина.  открили статуя на древен воин. Това бил бойния ред на Цин Шъхуанди - около 6 000 фигури. Ян Джи Ван в един момент се превърнал милионер. Сега той пише книги за своята находка и всеки ден раздава автографи на туристите.

image
 
   Цин Шъхуанди е една от най-противоречивите фигури в световната история. Едновременно могъщ държавник, реформатор и новатор, той е и тиранин, и злодей пренаписал историята на китайския народ, тъй като нарежда небивало унищожаване на древни трактати, пред което бледнее дори изгарянето на Александрийската библиотека в древността.

image









Гласувай:
6



1. ivoki - (y) Прекрасна информация !!
18.12.2012 17:48
(y) Прекрасна информация !!
цитирай
2. krysy - ivoki, благодря ти!
18.12.2012 18:55
ivoki написа:
(y) Прекрасна информация !!

Имам си слабост към Изтока, и то не само в областта на историята.
цитирай
3. raders - Много интересно. Наистина неве...
18.12.2012 19:36
Много интересно. Наистина невероятна жестокост
цитирай
4. maxsport - Забележително
28.12.2012 02:10
Три забележителни неща :
Твоят постинг впечатлява със своята изчерпателност.
Китай вчера е забележителен.
Китай днес - още повече.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2300225
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5364
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031