Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2012 09:53 - Новогодишните традиции в различните страни по света
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 6547 Коментари: 3 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Всяка страна си има свои новогодишни традиции. Да се запознаем с ритуалите и обичаите, свързани с посрещането на Новата година по света.

image

1. Ето такива необичайни новогодишни Санта Клауси  бродят по селските региони на Швейцария – истински ходещи елхи с камбанки. Те пеят и танцуват, и хората им дават храна, напитки или пари. Смята се, че посещението на такъв Клаус помога да се прогонят злите духове от дома. (Ennio Leanza / EPA)  

image

2. Холандски плувци в ледените води на Северно море в Схевенинхем, Нидерландия. Модата идва от клуба на моржовете в Северна Америка. Бернар Макфаден, основал Клуба на моржовете Кони-Айлънд през 1903 година, смятал, че "къпането в океана през  зимата помага да се укрепи имунитета и жизнеността". (Jasper Juinen / Getty Images)

image

3. Момиче държи поднос с плодове, докато шаманите извършват ритуал за късмет през Новата година в Лима, Перу. В Перу жълтият цвят носи късмет, и хората често обличат жълти бански по тази причина. Шамани от цялата страна идват на панаира и празника, за да извършат различни ритуали – да засипят хората с жълти цветя или да положат върху тялото морско свинче. (Mariana Bazo / Reuters)

image

4.Хората под фойерверките на фестивала Яншуй в рамите на Китайския фестивал на фенерите. Местните жители смятат, че ако се изстрелят фишеци и фойерверки, злите духове ще си отидат – тази традиция прераства в истинска туристическа забележителност. Фестивалът на фенерите се  отбелязва на 15-ия ден на Новата година по лунния календар. (Reuters)

image

5. Артисти изпълняват танц на огнения дракон на храмовия панаир в чест на Китайската Нова година в Пекин. Традиционният танц на дракона се съпровожда с удари на барабани, които прогонват злите духове. Празнествата се провеждат  15 дни преди Новата година по лунния календар, който се пада на новолуние и отбелязва края на зимата. (Grace Liang / Reuters)

image

6. Укротител на огъня по време на Хогманай осветява улиците на Стоунхейвън. Хогманай е шотландски празник, който се провежда в навечерето на Новата година в малките крайбрежни градчета. Той се отбелязва с размахване на  кошници с огньове над главите. В края на ритуала горящите кошници се хвърлят в морето. Има две теории за символизма на тези "огнени кълбета". Според едната, ритуалът е произлязъл от езическите  церемонии, в които кошниците символизирали слънцето – за да може всичко живо да получава достатъчно слънчева светлитна. Според втората традиция, огънят бил за пречистване, за да бъдат унищожени демоните и черните мисли. (Christopher Furlong / Getty Images)

image

7. Тълпата реве, сипят се конфети, на Таймс-Скуер започва веселбата. Първото новогодишно кълбо на Тайм Скуер в Ню Йорк се появява през 1907 година. Тогава в него имало сто 25-ватови лампички и било 1,5 метра в диаметър, тежяло 300 кг и било направено от желязо и дърво. (Lucas Jackson / Reuters)

image

8. Тайски деца и чуждестранни туристи се обливат с вода по време на фестивала Сонгкран в Бангкок. Сонгкран е тайската Нова година, която започва на 13 април. По това време на годината е горещо и хората отбелязват празника, поливайки се с вода.  Този ритуал е произлязъл от традицията да се обливат с ароматизирана вода изображенията на Буда в знак на очистване. После със събраната "благословена" вода обливали  членовете на семейството за късмет. (Pornchai Kittiwongsakul / AFP - Getty Images)

image

9. Момиче се опитва да разчете посланието на яйчения жълтък в чаша с бира по време на ритуала за предсказания в Лима, Перу. (Ernesto Benavides / AFP - Getty Images)

image

10. Момичета танцуват под горещите лъчи на лятното слънце по време на Новогодишния карнавал на улиците на Йоханесбург, ЮАР. Първият карнавал е проведен през 2004 година в духа на бразилския. Целта му е да укрепи лидерството и креативността сред населението. (Kim Ludbrook / EPA)

image

11. Тибетци празнуват Лосар, Тибетската Нова година, в манастира в Катманду, Непал. Традицията да се празнува Лосар води началото си  още от добудистския период в Тибет, когато тогава практикували религията бон. Духовната церемония се провеждала всяка зима, хората носели благовония, за да умилостивт духовете, божествата и защитниците. Обикновено Лосар се пада на датите  на китайската Нова година и се трае 15 дни. (Navesh Chitrakar / Reuters)

image

12. Индийци се търкалят около храма, молейки се с традиционната молитва към бог Шива по време на ритуала в рамките на фестивала, който съвпада с Нова година Орийя в Мендхасала, Индия. Фестивалът Данда продължава 13 дни.  В индуизма няма едно общо празнуване на Нова година. Във всеки регион има свои обичаи и дати. (AFP - Getty Images)

image

13. Куклите на Екекос, бога на изобилието на пазара в Лима. Всяка година хората идват на традиционните пазари в търсене на амулети за щастие и духовни ритуали от шаманите, за да ги благословят преди новата година. Хората носят миниатюрни  версии на нещата, които биха искали да имат, а после ощастливяват Екекос, например, давайки му да попуши. (Pilar Olivares / Reuters)

image

14. Шампионът по сумо Асасоруи изпълнява ритуал по очистването при храма Меиджи Джингу в Токио. Борците по сумо традиционно отбелязват Новата година с ритуал пред храма Меиджи Джингу. (Junko Kimura / Getty Images)

image

15. Мъжете от Андите се бият по време на традициония фестивал Таканакуй в провинция Чумбивилкас в Куско, Перу. Таканакуй, което се превежда като "когато закипи кръвта" от езика кечуа, е ежегоден и древен празник, произлязъл от доиспанската култура Чанка, който дава на стотици жители от селцата в Андите да разрешат проблеми от личен характер -на честта и частната собственост чрез силата на юмруците. (Enrique Castro-Mendivil / Reuters)

image

16. Участници в  86-ия Новогодишен маратон в Сао-Паулу, Бразилия. Около 21 000 бегачи участват в традиционния 15-километров бразилски маратон през 2010 година. (Nelson Almeida / AFP - Getty Images)

image

17. Турските кюрди прескачат огън по време на празника Навруз в Истанбул. С Навруз, което означава "нов ден", се отбелязва първия ден на пролетта и се смята за Персийската Нова година. Отбелязват го също в Иран, Афганистан, Азърбайджан, Албания, Бахрейн, Туркменистан, Таджикистан, Узбекистан, Киргизия и Казахстан, а също в някои селища на иранци и турци в Сирия, Ливан, Пакистан, Индия, северозападен Китай, на Кавказ, в Крим и на Балканите. (Mustafa Ozer / AFP - Getty Images)

image

18. Жителите на село Погост в Беларусия пият водка по време на традиционните коляди. Коляда е древен езически ритуал, който преди бил отбелязван в деня на зимното слънцестоене, а сега – на Рождество и Нова година. (Viktor Drachev / AFP - Getty Images)

image

19. Един шаман кечуа и двама от племето аймара празнуват Нова година в Самаипате, Боливия. Аймарската Нова година – е празник на зимното слънцестоене, и коренните жители се молят този в ден за богата реколта. (Aizar Raldes / AFP - Getty Images)

image

20. Жителите на Единбург са излезли на улица Принцеси, за да отпразнуват Нова година. Традиционната новогодишна песен "Aung Lang Syne" е написал шотландският поет Робърт Бърнс през 1788 година. Това е ода за старата дружба. Приятелски компании се събират в кръг, хващат се за ръце и пеят тази песен, а в началото на последния куплет те скръстват ръце  и се приближават към центъра на кръга. (Jeff J Mitchell / Getty Images)

image

21. Роднините приготвят традиционните новогодишни оризови питки бан чунг в двора на къщата в предградие на Ханой, Виетнам. Бан чунг е деликатес от лепкав ориз, свинско и зелен боб, загънати в листа "донга". Ястието се приготвя 10 часа. Храненето  е важен аспект на новогодишните традиции за всички култури и страни. Свинското и шунката са много популярни във Филипините, в Австрия, Германия и Швеция. (Hoang Dinh Nam / AFP - Getty Images)

image

22. Движеща се платформа "Една Нация" на 122-ия ежегоден Парад на розата в Пасадена, Калифорния. Парадът води началото си от 1890 година в рамките на рекламна акция, когато Пасадена била наричана "Средиземноморието на Запада". Цветята са станали неизменен детайл на много местни традиции, тъй като тук е пълно с тях почти през цялата година. (Frederick M. Brown / Getty Images)

image

23. Хората се молят за благополучието и процъфтяването на бизнеса през новата година в храма на  Канда – богинята на бизнеса, в първия работен ден на Новата година в Токио. (Kiyoshi Ota / Getty Images)

image 24. Еврейка практикува Ташлих в първия ден на еврейската Нова година Рош Ха-Шана, в крайбрежното градче Ашдод, Израел. Ташлих е ритуал на дългото стоене, който се провежда на обед в първия ден на Новата година. По традиция, в морето трябва да се хвърлят късчета хляб или друга храна, за да отнесат те със себе си греховете от миналата година. (Amir Cohen / Reuters)




Гласувай:
8



1. ivoki - ПРЕКРАСНА ИНФОРМАЦИЯ !!
30.12.2012 14:28
НО, НАШИТЕ ТРАДИЦИИ НАЙ МНОГО МИ ХАРЕСВАТ !!
цитирай
2. анонимен - !!!
30.12.2012 18:52
!!!
цитирай
3. eva123 - Супер !!!
01.01.2013 19:36
Страхотен блог ! ;))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2300151
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5364
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031