Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2013 19:26 - "Лебедово езеро" по китайски...
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 8532 Коментари: 2 Гласове:
10

Последна промяна: 24.03.2013 05:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

    Какво се получава, ако се съберат заедно 210 души — акробати и балерини — и те работят в най-дълбока тайна три години? Ще се получи световно известния балет «Лебедово езеро» с музиката на Чайковски. Композиторът дори не си е представял подобна хореография, когато съчинявал "Лебедово езеро"!

image

  Преди няколко години на 26-я Международен цирков фестивал в Монте-Карло двама надарени китайски акробати — съпружеската двойка Вей Баохуа и Ву Женгдан — изпълняват номер, създаден по па дьо дьо от балета "Лебедово езеро" на Чайковски и спечелват най-голямата награда в света на цирка — «Златният клоун». Хиляди зрители по достоинство оценяват филигранното майсторство на китайските артисти. Това става началото на легендата.

image

   Шоуто, поставено от хореографа Жао Минг с акробатичната трупа от Шанхай, се превръща в необичайна, в духа на източната философия, космогонична история на борбата между доброто и злото. Премиерният спектакъл, показан в Големия театър на Шанхай, става своеобразна културна революция. И тръгва по света...

image
 
     Всичко, което правят артистите, напомня полети на сън и наяве в духа на Дейвид Копърфилд. Китайските танцьори виртуозно излизат извън пределите на човешките възможности, като смело променят нашите представи за класическия балет. Те създават шоу на непредсказуемото.

image

   

image

   За постановката на пълноценен спектакъл са необходими три години, повече от пет милиона долара, над триста костюма. Тук всичко е  необикновено, макар в китайското изкуство да  има много условности. Например, в «Лебедово езеро» на сцената изкарват двуметров лебед. Главната героиня - Одета - се появява не в белоснежна пачка, а в обикновено трико. Но затова пък артистката демонстрира наистина приказни възможности на своето тяло.

  image

   Тя прави па-дьо буре на палци  върху въже, застива в грациозна арабеска върху изпънатата ръка на принц Зигфрид. А знаменитият  танц на малките лебеди се танцува на ръце от момчета акробати в костюми на зелени жабчета вместо от момичета в балетни пачки. Момчетата трябва да тренират  три месеца  ежедневно, за да покажат танц, който продължава само две и половина минути. 
  image

 Никога преди това знаменитите фуете не са изпълнявани от мъже вътре в огромни колела, които се въртят едновременно. Никога преди това на балетната сцена не са разцъфтявали 3000 цветя за три секунди.

image

image
    
Впрочем, това зрелище не може да се нарече балет в чист вид. Това е еклектика от  цирк и класически танц. Ако обичате новаторството и експериментите, може би, китайското «Лебедово езеро» ще ви допадне.


Фрагменти от балета вижте на клиповете.










Гласувай:
10



1. pvdaskalov - Има ли...
23.03.2013 23:59
Има ли израз "убийствено красиво" или да търся друг, по-подходящ? Не съм очаквал такава изненадваща красота!
Благодаря от сърце за този превъзходен постинг, Krysy! И не си губи безценното време да отговаряш. Дерзай, създавай, твори за тези, които свеждат чело пред красотата и на прродата, и на човешкия талант и въображение! Съхрани колкото е възможно по-дълго този апостолски дух и мисия...
цитирай
2. tili - Чайковски е приказен автор и
24.03.2013 04:00
сигурно щеше да хареса такава приказна постановка. Крайно време беше да се обнови тази мухлясала хореография. А че китайците са ненадминати и в балета се убедих сама миналото лято на Варненския конкурс.
Благодаря за поста, дано да доплуват и до нас някога тези лебеди! ***
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2300112
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5364
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031