Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2013 14:08 - Каменните градини
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 13454 Коментари: 7 Гласове:
16

Последна промяна: 06.05.2013 14:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

"Камъните ме учеха на мълчание.
Камъните ме учеха на търпение.
Камъните ме учеха на спокойствие.
Камъните ме учеха на съзерцание.
Камъните ме учеха на безкрайността на мирозданието."


Един Игумен на дзенбудистки манастир.
image Каменната градина в Като, префектура Хього

  
Един от върховете на японското изкуство е каменната градина. Първите каменни градини се появили още през периода Муромачи (1336—1573), на японски те се наричат каресансуи (пресъхнал планински поток) и секитей (каменна градина).

image

Каменната градина Дайдзен-джи Цен, Киото, Япония.



image
Каменна градина в Коясан, Япония.

       Принципите и елементите на японската каменна градина се свързват с името на  монаха Мусо Кокуши (Сосеки), живял в периода 1275-1351. Сосеки бил главен съветник на шогуна от клана Асикага и благодарение на неговото влияние дзен будизмът придобил широка популярност в Япония, а  градините му станали широко известни.
 Дзен-градината била физическата форма на дзен-будистската философия, първоначално създадена като практическо пособие за разбиране принципите на дзен.
  Дзен градините се възприемали като израз на индивидуалната мисъл и затова е било забранено да се копират. Истинският смисъл и досега се открива с помощта на  въображението на наблюдаващия и неговата интерпретация на символите в пейзажа. Някои градини са на повече от хиляда години, те се смятат за национално съкровище на Страната на изгряващото слънце.


ЕЛЕМЕНТИТЕ НА КАМЕННАТА ГРАДИНА

  1.Иси-КАМЪНИТЕ

   Камъните са едни от най-важните елементи на японската градина. Те символизират множество понятия и предмети, в зависимост от формата, цвета и структурата си.

image  
  Символика:       Камък на душата – доминиращ,  нисък, с широка основа и заострен връх. Той олицетворява поклонението. 

image
         Камък на тялото – висок вертикален камък, символизиращ божеството или човека. Поставя се в задната част на градината. Той е най-високият и определя баланса на енергиите.

image
  
  Камък на сърцето – плосък като стъпка, най–полезният камък, който хармонизира вертикалните камъни с линията на земята.
  Камък на небесния свод, Разклоняващ се камък – има плосък връх, който е по-широк от основата и символизира ръцете.
    Камък на бика – поставя се отпред и обединява останалите камъни. той е наклонен  и е средно висок.

  
image       2. Мидзу – ВОДАТА   
     В будизма водата е метафора на човешкото раждане, съществуване, скитанията на човешката душа от едно тяло в друго. Появила се като малък ручей, тя набира сила, тече, образува водовъртежи, носи се към морето, за да изчезне накрая в него, а после отново да се «роди» под  формата на дъжд.

image
   В стила "karesansui" водата се символизира от сив чакъл или пясък, като присъствието й се отбелязва с определени бразди и форми по пясъка.
image
      Туфите и мъховете служат за допълнителна декорация. Всичко има смисъл – камъните не са подредени просто хаотично, и освен това имат и своята смислова натовареност. По този начин японците събират цялата космическа красота на вселената в една малка градина.

image
  
Функционално каменните градини са предназначени за медитация, оттегляне от мирската суета и ежедневните проблеми. Тези градини подчертават чисто японския порив към любюване на природата, към размисъл и уединение. И така характерното за японците умение да виждат прелестта в обикновеното и изяществото на простотата.

image
  
    ИЗВЕСТНИ КАМЕННИ ГРАДИНИ

  В Киото, древната японска столица, има десетки каменни градини. Стари и относително нови, класически и оригинални, такива са градините на будистките храмове Дайтокуджи и Тофукуджи, Риоанджи и Гинкакуджи…

  1. Каменната градина при храма Риоанджи в Киото
.
     Най-прочутата и най-загадъчната от всички дзен градини.

image

 

"Каменната градина", "Философската градина", "Градината Риоанджи"... Десетки имена има главната забележителност на Киото и, вероятно, негова най-голяма ценност, и десетки тълкувания на същността, вложена преди столетия от мъдрия монах Соами в петнадесетте черни необработени и различни по размери камъни, пръснати по белия пясък. В действителност забелязваш само четиринадесет. Петнадесетият камък не се вижда. Съседните камъни го закриват. Правиш крачка по дървената галерея, успоредна на пясъчния правоъгълник, и отново четиринадесет камъка. Петнадесетият - този, който до сега е бил скрит, се е показал, а е изчезнал друг камък. Още една крачка, и гениално планираният хаос предлага друга композиция, пак от същите петнадесет камъка, от които единият е невидим. Но всеки вижда своите четиринадесет камъка. Може би, Соами е искал да каже, че работата не е в камъните, а в хората, които идват в градината? Същността на градината е може би в това, че хората възприемат едно и също нещо различно, всеки по своему? И при това на никого не му идва на ум да каже: аз виждам света правилно, а останалите- не? Може би, ключът към идеята, заложена в "Каменната градина", е конституцията, създадена, според японските хроники, от принц Сьооку още през VII век и поразяваща и днес с дълбочината на своята мъдрост? "Всеки човек има сърце,- гласи  конституцията. А всяко сърце има своите наклонности. Един смята нещо за добро, аз - за лошо. Аз смятам нещо за хубаво, друг - за лошо. Но съвсем не е задължително аз да съм мъдрец, и не е задължително другият да е глупак. И двамата сме  едни обикновени хора".

 

Цветов В.Я.
        "Петнадесетият камък в градината Риоанджи".


   2. Каменните градини на Дайтокуджи в Киото.
   В манастирския комплекс  Дайтокуджи има много градини -  обширни и съвсем малки, понякога свързани една с друга, понякога съвсем самостоятелни. Най-ранните са от XVI—XVI век.
    2.1. Градината Дайсен ин.
   Няколко от градините на Дайтокуджи в Киото си смятат за христоматийни шедьоври. Една от тях — знаменитата Дайсен-ин, от  1509 година е един от най-характерните образци на дзенския сух пейзаж.

image
    Тази градина изобразява дивата необуздана стихия, грандиозния образ на природы с устремените към небето стръмни планини и шумните потоци. Художникът е успял да създаде илюзия на безкрайната природа, и да предаде чрез композицията на градината-микрокосмос усещане за безкрайността на света.
image
    Символиката на градината, свързана с дзенската доктрина, е многослойна. Това е и природата като единство на противоборстващите сили ин и ян, и потенциалните възможности на човешкия дух (образите-символи на костенурката и жерава), и етапите на човешкия живот. На схемата с композицията на градината се вижда това съчетание на отвлечената и по-конкретната символика, както в названията на камъните, така и в тяхното разположение. Всичките тридесет камъка на градината имат собствени имена.

image

2.2. Южната градина в манастира Дайтокуджи. XVII век

image

2.3. Градината "Океан от пустота"

image
    Намира се пред дома на игумена на манастира. Отначало е служела за тържествените церемонии. Тук липсват композиции от камъни или растения, само жива ограда, която заобикаля правоъгълното пространство с две купчини от чакъл по средата...
image
  
Имащи практическо приложение (за обновяване повърхността на градината), те са осмислени като елементи, фиксиращи пространството. Названието на градината — «Океан от Пустота» е свързано с извънредно важното в будизма понятие — «сунъята» («пустота»).

 
3.Каменните градини на храма Тофуку джи 
    Т
офукуджи е будистки храмов комплекс в югоизточната част на Киото.  На територията му има множество градини, най-големите от които са Северната, Южната, Западната, Източната и градината Ходжьо.

  
3.1.Южната каменна градина 
    image     image   image       3.2. Градината Рьогинтей или Градина на Песента на Дракона   Ако Риоанджи  е спокойствие, то градината  Рьогинтей олицетворява динамиката. Сигемори Мирей буквално е изрисувал площадката със застъпващи се абстрактни конфигурации, като е използвал чакъл - черен, бял и няколкоко оттенъка на сивото. Камъните с различна големина и форма, заедно с монохромната графика, създават усещане за интензивно движение, което е застинало за миг. Усещането за мощността на образа, наречен Песен на Дракона, е много силно. Рьогинтей сякаш кара човека да стане, да се огледа и да почувства силата на заобикалящия го свят.  image

  image    image

image   image  
 
3.3 Източната градина, наричана още Градина на Северната звезда (Hokuto No Niwa),
  image  
  image    Тук са поставени седем  цилиндрични камъка с различна височина, разположени така, че да повторят разположението на звездите от съзвездието Голяма мечка. Тези камъни първоначално се използвали за фундамента  на различните постройки на храмовия комплекс.

image

image

  « ....истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите.», - казва Лисицата на Малкия принц. Очевидно, тази Лисица е била привърженик на дзен... И е ясно, че ако не просветление, то умиротворение и «умение да се погледне върху нещата по друг начин»  е напълно постижимо в каменната градина.   image
  И съвсем не е случайно, че наричат каменната градина философска. Предназначена изключително за съзерцание, тя поучава, наставлява, хармонизира, умиротворява… Всяка дзен градина е едно послание. И от човека зависит, ще съумее ли той да го "прочете", да предизвика у себе си онова състояние, на което разчита създателя на градината…
image
 




Гласувай:
16



1. u4ebnimateriali - Еха!
06.05.2013 14:31
Мечта! Сякаш метеори, потопени в енергийните полета на Вселената... Красота. И смисъл. Огледало на небесното...
цитирай
2. анонимен - Поздрави за изключителните пос...
06.05.2013 16:03
Поздрави за изключителните постинги! (единствените подобни н сайта)
цитирай
3. pvdaskalov - Е, все се надявах...
10.05.2013 22:59
Все се надявах да позная какъв ще е твоят пореден полет над красивото, но ти, предполагам, изненада всички твои почитатели!
Да не би да се окаже, че побитите камъни между Шумен и Варна са отколешен спомен от досега на прабългарите с източната култура?
цитирай
4. krysy - Колко сполучливо сравнение!
11.05.2013 21:10
u4ebnimateriali написа:
Мечта! Сякаш метеори, потопени в енергийните полета на Вселената... Красота. И смисъл. Огледало на небесното...


Хареса ми.
цитирай
5. krysy - Кushel, благодаря!
11.05.2013 21:12
kushel написа:
Поздрави за изключителните постинги! (единствените подобни н сайта)

Много си добър :)!
цитирай
6. krysy - Благодаря, pvdaskalov ! :)
11.05.2013 21:19
Аз тайничко се надявам изненадата да е била приятна!
А виж последната ти мисъл ме накара да се замисля. Не знам дали Побитите камъни са отколешен спомен от досега на прабългарите с източната култура. Но има изказано мнение, че те (Побитите камъни) не са природен феномен, а дело на човешките ръце и се свързват с жителите на Варненския халколитен некропол. А това е доста преди прабългарите да се появят по тези земи.
цитирай
7. danielaencheva66 - Криси,
17.11.2013 08:32
Тук е моята територия...на ума и сърцето....
Благодаря!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2299836
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5363
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031