Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2013 11:07 - 30 най-красиви снимки на телескопа Хъбъл
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 13128 Коментари: 3 Гласове:
18

Последна промяна: 15.05.2013 11:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

   
Наскоро космическият телескоп „Хъбъл” отбеляза своя 23-ти рожден ден. Цели 23 години той ни разкрива тайните на Вселената, нейната невероятна красота.
    Във връзка с това сайтът AdMe събра 30-те най-впечатляващи снимки, направени с помощта на орбиталния телескоп.

Галактиката NGC 5194
    Тази голяма галактика с добре развита спирална структура си има галактика-спътник – NGC 5195 (отляво). Тази двойка, отстояща от нас на около 31 милиона светлинни години се намира в съзвездието Ловджийски кучета.

image



Спиралната галактика M33 се  намира близо до Млечния път.

image


  
Квинтетът на Стефан
 Групата галактики – квинтетът на Стефан - NGC 7319, NGC 7318A, NGC 7318B и NGC 7317, на 300 милиона светлинни години от нас, уловени в своеобразен космически танц, в който ту се сближават, ту се отдалечават една от друга.


image


  Галактиката Андромеда  е най-близката до Млечния път гигантска галактика. Стотиците милиарди звезди създават видимото дифузно светене.  Галактиката Андромеда често се нарича M31, тъй като това е 31-я обект в каталога на дифузните небесни обекти на Шарл Месие.
image

 
   
Мъглявината Лагуна
 В тази ярка мъглявина се намират интересни обекти -  яркия разсеян звезден куп и няколко активни области на звездообразуване.

image

 
  
Мъглявината Котешко око
(NGC 6543) - е една от най-известните планетарни мъглявини. Нейната запомняща се симетрична форма се вижда в централната част на това ефектно изображение, което е специално обработено, за да се покаже огромното, но слабо хало, което обкръжава мъглявината.


image

 
   Малкото съзвездие Хамелеон
се намира близо до южния полюс на света. Картината разкрива удивителните страни на скромното съзвездие, в което се откриват прахови мъглявини и разноцветни звезди.


image


   
Космическите прахови облаци светят с отразена звездна светлина. Далече от планетата Земя, те се крият в края на група  молекулярни облаци Ореолът на Цефей, отдалечени от нас на 1200 светлинни години. Мъглявината Sh2-136, близо центъра на полето, е много по-ярка от другите призрачни видения. Нейната големина е повече от две светлинни години.
image
 
 
  Тъмната прахова мъглявина Конска глава и светещата Мъглявина Орион си контрастират на небето. Те се намират на 1500 светлинни години от нас. Познатата на всички мъглявина Конска глава е малкото тъмно облаче във формата на конска глава на фона на червено светещия газ в долния ляв ъгъл на снимката.
image

 
   Ракообразна мъглявина

Тя е резултат от избухването на свръхнова, която е била наблюдавана през 1054 година. Големината на мъглявината е десет светлинни години. В центъра  се намира пулсар — неутронна звезда с маса, равна на масата на Слънцето.

image

 
    Звездата V838 Mon
По неизвестни причини през януари 2002 година външната обвивка на звездата V838 Mon внезапно се разшири, като направи тази звезда най-ярката в целия Млечен път. После, също така внезапно, се сви. Астрономите никога преди това не са наблюдавали подобно звездно избухване.

image


Раждане на планети
   Как се формират планетите? За да се изясни това Хъбъл получи задача да се вгледа внимателно в една най-интересните мъглявини - Голямата мъглявина Орион. Тя може да се види с невъоръжено око около пояса на съзвездието Орион. Врезките на тази снимка показват многобройните проплиди - много млади звезди, заобиколени с капсули от високойонизиран прах, много от които са своеобразни звездни ясли, в които се намират формиращи се планетни системи. 

image

   
     
Звездното струпване R136
  Това е струпване на най-големите, най-горещите и масивни от всички известни звезди.

image


 
NGC 253
 Блестящата NGC 253  е една от най-ярките видими спирални галактики,  и същевременно една от от най-запрашените. Наричат я още "галактика Сребърен долар", поради формата й. Други я наричат просто "галактиката в Скулптор", защото е в пределите на южното съзвездие Скулптор. Намира си на разстояние 10 милиона светлинни години от  нас.

image


   
Галактика M83
  Тя е една от най-близките до нас спирални галактики. На пръв поглед изглежда обикновена, но ако се вгледаме по-внимателно в центъра й, ще забележим, че това е доста бурно и населено място.

image


Мъглявината Пръстен
   или M57 и NGC 6720. Това е една от ранните снимки на телескопа.


image


  
Мъглявината Кил
Този космически газово прахов стълб  има широчина две светлинни години и се намира в мъглявината Кил, която се вижда на южното небе и е отдалечена  от нас на 7500 светлинни години


image


     
Сърцето на кълбовидния звезден куп Омега Центавър
  На изображението се виждат множество слабосветещи жълто-бели звезди, по-малки от нашето  Слънце, няколко червени гиганти, а също и сини звезди. Ако  две звезди се сблъскат, може да се образува една по-масивна звезда, или нова  двойна система


image


  
Гигантско струпване на над 330 галактики 
  Според последните изследвания на снимката могат да се открият не по-малко от 330 изображения на отделни далечни галактики. Тази великолепна фотография на струпвания на галактики CL0024+1654 е направена от Хъбъл през ноември 2004 година.


image

   Триразделна мъглявина
Прекрасната  разноцветна Триразделна мъглявина позволява да се изследват космическите контрасти. Известна още като M20, тя се намирана разстояние около 5 000 светлинни години в съзвездието Стрелец. Големината на мъглявината е около 40 светлинни години.

image


 
Галактиката Центавър А
Фантастичният куп от млади звездни струпвания, гигантски светещи газови облаци и тъмни прахови жилки обкръжават централната област на активната галактика Центавър А. Намира се на разстояние 10 милиона светлинни години от Земята.


image

    Мъглявината Пеперуда
Това е мъглявината NGC 6302, чиято централна звезда е изключително гореща: температурата на повърхността й е около 250 000 градуса Целзий.

image

  
  Изображение на свръхновата звезда, избухнала през 1994 година в покрайнините на спиралната галактика.

image

 
     Сблъсък на галактики
Намират се на разстояние около 450 милиона светлинни години от нас в съзвездието Херкулес. Сега учените вече знаят, че сблъскването и сливането на галактиките не е толкова рядко явление.


image


   Спиралната галактика NGC 3521
 
Намира се само на 35 милиона светлинни години от нас в посока съзвездието Лъв.

image

   Макар тази необичайна струя да е забелязана още в началото на 20 век, произходът й още се обсъжда. Според най-популярната хипотеза източник на струята е нагорещения газ, който заобикаля масивна черна дупка в центъра на галактиката.

image


   
Галактиката Сомбреро
   Формата на галактиката  M104 напомня шапка, затова е наречена  Сомбреро. Причината, галактиката да изглежда така, е необикновено голямата централна звездна издутина  и плътните тъмни ивици прах в диска на галактиката, който ние виждаме почти ребром.

image


    Мъглявината Омега M17 в близък план

  Намира се в съзвездието Стрелец и е отдалечена от нас на разстояние 5500 светлинни години.

image


 Мъглявината IRAS 05437+2502 

image

---------------------------
Светлинна година (ly) - Разстоянието, което изминава светлината (със скорост 300 000 км/секунда) за една година. Използва се в астрономията за измерване на разстояния от порядъка на тези между звездите и галактиките.   Една светлинна година е равна на 9454254955488 км.









Гласувай:
18



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ivoki - ФАНТАСТИЧНО !!!
15.05.2013 15:28
ФАНТАСТИЧНО !!!
цитирай
2. pvdaskalov - Зная, Криси, че целта на твоя прекрасен постинг...
16.05.2013 11:28
... е друга, но за кой ли път космическите разстояния, изразени в милиони светлинни години, ми внушават каква прашинка съм аз всъщност... Не намесвам другите, защото те може би не си го признават...
Възниква и една друга страшна мисъл. Къде е мястото на нашия Господ? Някъде във Всемира в галактика XYZ или простичко казано в ума ни?
Извинявай за странния коментар, но поради трескавите изборни процеси взе да ни втриса...
Бъди здрава и все тъй ни радвай!
цитирай
3. pvdaskalov - Пак съм аз...
16.05.2013 11:43
Пишеш на едно място: "Изображение на свръхновата звезда, избухнала през 1994 година в покрайнините на спиралната галактика." Всъщност, ако се знае на колко милиона светлинни години е от нас и ако се приеме, че избухването трае около миг, то може да се изчисли във времето на коя геологическа ера се е породила тази свръхнова звезда. Може би това да е станало, когато човекът се е очовечавал или когато са се разхождали динозвари по Земята, а във въздуха са летели птеродактили.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2300255
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5364
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031