Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2014 10:39 - Разноцветната жена. Влиянието на цвета върху здравето!
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 9327 Коментари: 7 Гласове:
31

Последна промяна: 31.05.2014 10:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image


      Великият Гьоте е забелязал, че жълтият цвят пробужда светли чувства, синият предизвиква усещане за хладнина, люляковият за нещо песимистично, а червеният създава цяла гама от настроения. Цветът влияе на настроението, самочувствието и, в крайна сметка, на здравето на човека. Защо е така?
    Още във времето на древните цивилизации хората са използвали цветовете за лечение. В древен Египет имало специални помещения в храмовете, където ставало пречупване на слънчевите лъчи и се получавал целия спектър от цветове. Човек буквално се къпел в цветове. Този начин на лечение се наричал  Ра-терапия. В наши дни се използва хромотерапия. Тя изучава влиянието на цвета върху здравето на човека.

.


 
Червеният цвят стимулира нервните центрове, лявото полукълбо, зарежда с енергия черния дроб и мускулите. Но при продължително въздействие може да предизвика умора и учестено сърцебиене. Той се прилага при лечение на малокръвие, бронхиална астма, пневмония, заболявания на ендокринната система, ревматизъм, апатия, някои очни заболявания.
Червеният цвят е противопоказан при треска, нервна възбуда, хипертония, възпалителни процеси, неврити. Лошо въздейства и на рижавите хора.


Жълтият цвят
активизира двигателните центрове, генерира енергия за мускулите, стимулира и очиства черния дроб,червата, кожата, притежава жлъчегонно и слабително въздействие. Това е цвета на радостта и сексуалността. Използва се при лечение на захарния диабет, нарушения на храносмилането, дисфункция на жлъчката, черния дроб, червата.
Не бива да се използва при повишена температура на тялото, невралгии, превъзбуда, възпаления и зрителни халюцинации.

Зеленият цвят отстранява спазмите на съдовете и понижава кръвното налягане, разширява капилярите, способства за доброто настроение. Затова се използва при сърдечно-съдови заболявания, невралгии, астма, остеохондроза, импотентност, безсъница. Още и при лечение на глаукома, късогледство.

Синият цвят  има обратното въздействие - способства спазмите на съдовете и повишава налягането. Има  противомикробно действие. Използва се при дезинфекция на помещенията, за лечение на ушни болести, заболявания на гърлото и носа, на чревния тракт. Относно очите – заболявания на роговицата, начална катаракта, късогледство.
При продължително въздействие синият цвят може да предизвика умора и депресия.


Виолетовият цвят
стимулира паращитовидната жлеза, функцията на далака, повишава мускулния тонус. В осталналото този цвят действа като синия.


image


Цвят и настроение

Купувайки дрехи, обзавеждайки жилището в определена цветова гама, ние  предпочитаме едни цветове и «не обичаме» други. Просто така ни харесва, според настроението...

Психолозите твърдят, че всичко не е така просто. Настроението и характера не винаги съвпадат. Също както времето и климата.  Така е и при избора на цвета - може цял живот да предпочиташ една гама, но в даден момент неудержимо да пожелаеш противоположните цветове.


Психолозите обясняват това явление така. Постоянното пристрастие на човека към определен цвят разкрива неговия характер, а неочакваните «изблици» - неговото настроение в дадения момент. Излиза така, че цветът може да се използва, за да се промени настроението.

Учените посочват главните цветове, които определят психологическата нагласа на човека: удовлетворение, самоутвърждаване, активност, привързаност, очакване на нещо хубаво. Нека разгледаме значението на основните цветове от гледна точка оценка на характера.


image

 Червеният символизира сила на волята, активност, агресивност, независимост, подвижност. Човекът в червено е жизнен, секси, енергичен. В самия цвят е заложена чувственост. Той изпълва  живота със страст и желания. Ако ви е «погълнал бита» или предстои рутинна работа, възползвайте се от този цвят. Но ако сте развълнувани или нервно изтощени, червеният цвят само ще задълбочи нещата.

Оранжевият олицетворява оптимизма, радушието, импулсивността и настойчивостта. Хората, които предпочитат оранжевия, са добри приятели, готови винаги да помогнат.

Розовият е цвета на нежността и женствеността.

Жълтият е  цвета на слънчевата светлина, радостните надежди. Избират го веселите, жизнерадостните, целеустремените, активните и даже експанзивните. Човекът в жълто е доброжелателен, уверен в себе си, умее да печели пари. Този цвят помага да се  контролира фигурата.

Зеленият свидетелства за гъвкав ум, разумен човек, който разбира ситуацията. Символизира финансово благополучие. Ярко зеленият подмладява. Неприемането на зеления цвят разкрива недоволство от собственото емоционално състояние.


Светлосиният е  цвят на мира, цвят на истината. Човек, който го предпочита, умее деликатно да разкрие нелицеприятна истина и винаги ще бъде правилно разбран. Любовта  към този цвят говори за високо развит интелект. Характерът на този цвят е сдържан, хладен.

Синият е предпочитан от пасивните, чувствителни хора, които обичат реда и чистотата. Спокойствието за тях стои над всичко, те са меланхолични.

Виолетовият пробужда възвишени мечти и тайнственост. Това са творчески натури, които се стремят да очароват всички. Ако това не се случва, те стават капризни и избухливи.

Кафявият е цвета на консерватизма. Олицетворява стабилността, сдържаността във всичко, надежността и скромността. Човек, който обича този цвят, е прекрасен работник и партньор, на когото винаги може да се разчита.

Белият е цвета на чистотата, целомъдрието, спокойствието и душевното равновесие. При явно увлечение по белия цвят може да се предизвика чувство на затвореност и откъсване от света.

Сивият е делови цвят. Който го предпочита има твърд характер и е издръжлив и непреклонен. Предпочита да контролира чувствата си, стреми се към стабилност. При излишно увлечение по този цвят може да се предизвика униние и депресия.

Черният е цвета на «съдбоносните жени». Жената в черно е егоистична и безжалостна. Но в света на модата  е утвърдено мнението, че черният е цвят на елегантността, стила, добрия вкус.

И така, за пореден път се убеждаваме, че всичко в живота има определен смисъл и не е случайно. Изглежда, предпочитането на определена цветова гама или демонстративното многоцветие е на чисто подсъзнателно ниво. Но, при необходимо внимание, цветът може не само да украсява човека, но и да внася допълнителна палитра в разбирането на неговия характер  и светоглед.

 




Гласувай:
32



1. tota - "...всичко в живота има определен смисъл и не е случайно."
31.05.2014 10:56
Това са ни оставили живелите преди нас...

Благодаря, Криси! Хубав майски ден, въпреки дъжда!

цитирай
2. анонимен - Ти винаги правиш едни от най-инт...
01.06.2014 09:46
Ти винаги правиш едни от най-интересните и смислени постинги в сайта. Продължаващо браво! :)
цитирай
3. pvdaskalov - Хайде, Криси...
04.02.2015 10:33
... губим търпение. То, наистина, много дъжд се лее над Варна, но това става, откакто ти спря да публикуваш. Я вземи и спретни един постинг за чадърите, ако не е създаден вече!
Най-сърдечни поздрави и благопожелания!
П и е р
цитирай
4. karamelita - Аз обичам да имам дрехи във всички ...
22.06.2018 11:53
Аз обичам да имам дрехи във всички цветове и ги слагам според настроението в момента,но зелената морава наистина действа най успокояващо и за очите.Препоръчвам за който работи с часове с компюtри и е изложен на системната им радиация и светещ екран,всекидневно да си почива сред зеленина.
цитирай
5. ivoki - МОЯТ ЦВЯТ Е
21.10.2018 15:11
КАФЯВИЯТ.
ПРЕОБЛАДАВАЩИТЕ МИ ДРЕХИ СА В ТОЗИ ЦВЯТ И В ЖЪЛТО....
цитирай
6. pvdaskalov - Чудя се...
01.11.2021 08:02
pvdaskalov написа:
... губим търпение. То, наистина, много дъжд се лее над Варна, но това става, откакто ти спря да публикуваш. Я вземи и спретни един постинг за чадърите, ако не е създаден вече!
Най-сърдечни поздрави и благопожелания!
П и е р

Чудя се кой цвят да си избера. Ми то, все хубавици... Иначе съм съгласен с Пиер. Обадих му се да го питам кой цвят да избера. Той тихично ми подсказа - миньончето да е...
Хубава седмица и дай Боже повече слънчеви дни в нея!
цитирай
7. dolsineq - Предпочитам цветовете на полските ...
06.02.2022 11:28
Предпочитам цветовете на полските цветя, на морето , на слънцето, на узрялото жега...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2300009
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5364
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031