Постинг
22.09.2018 16:08 -
Мутант в чинията
,,Какво трябва да бъде идеалната стока, от производството на която може бързо да се спечели? Тя трябва да бъде нужна на потребителя - тогава ще се продава добре, независимо от ситуацията в страната. Стоката трябва да има легенда - която експлоатира една или друга висша идея - здраве, религия, любов към животните и пр. Продуктите от соя притежават всичките тези качества..."
Цитат от рекламата на оборудване за производство на соеви продукти.
Спомнете си през последните две десетилетия в България каква теза се налагаше в средствата за масова информация - колко са полезни за здравето соевите продукти (соево мляко, соев кашкавал, соево месо и пр.) и те се предлагаха във всеки диетичен магазин, пък и в обикновените маркети.
Първо място в света по производство на ГИ-соя е САЩ. Но първо място в света по употреба на ГИ-сия заема твърдо Русия. Каква е причината за това, като се знае, че страната не спада към държавите, които традиционно употребяват соя. Може би руснаците лековерно се доверяват на твърденията за ,,целебността" на ,,нормалната" и генетично променена соя и пологовно спазват соевата диета.
Вероятно не е така.
Разгадаването на феномена е лесно - руснаците употребяват соя в огромни количества и във всякакъв вид, дори без да се досещат за това, защото ГМ-добавките се съдържат в почти всички хранителни стоки на пазара. Не е ли така и с българския потребител? Нима не е ясно, че ГМ-добавки се съдържат във всички салами, наденици, луканки, шунки и пр. шумно рекламирани в СМИ хранителни стоки, които дори не могат да се нарекат ,,храни".
В началото на 90-те години в Русия, както и в България, се роди нов отрасъл от ,,хранителната" индустрия - производството на аналози на хранителните стоки. В основата на отрасъла залегна соята. За да ,,подобрят" местните и млечните продукти, производителите използваха натуралната и генномодифицирана соя. Под ,,подобряване" производителят разбира да се пести натуралният компонент (примерно месо и мляко), като се смени с ГМ-добавки (соев протеин), които са по-евтини и като цяло произведеният продукт е по-евтин. Днес соевите добавки присъстват в месните и млечните произведения на много, дори водещи производители и в България. Избройте имената на най-известните български фирми, Белла-България продължава нагло да рекламира по електронните медии своите кренвирши и наденици ,,Леки", кренвирши ,,Сачи", шпек тип народен ,,Леки"... производителки на месо и месни продукти и няма да сбъркате, ако кажете, че употребяват в продукцията си ГИ-соеви съставки.
В момента има повече от 500 вида ,,хранителни продукти", в които натуралната основа е сменена със соев сурогат. Целта на вкарването им в продукта е поевтиняването на производството за сметка на по-скъпия естествен компонент. Повечето производители лъжат, като твърдят, че соевите буламачи придават допълнителни хранителни свойства и високи вкусови качества на храните.
Твърди се например, че по съдържание на белтък 1кг. соя е равен на 3кг. говеждо меси или 80 кокоши яйца. Може и да е така, но растителният белтък едва ли може да змени животинския? Но че в натуралната соя присъства вещество, което е пагубно за щитовидната жлеза, едва ли някой днес споменава. Този факт е известен още от 50-те години. Нека да си припомним в саламите и шунките от соцвремето в България имаше ли соя? Дали нашите ,,партийни и държавни ръководители" нямаха представа за вредата й върху здравето?
Белтъчините в ГИ-соята са хибриди от бактериални и растителни организми, те са принципно нови белтъчини, затова не могат да бъдат причислени нито към растителните, нито към животинските - те са растително-животински белтък от живот - но растение.
Този ,,универсален" белтък в един момент от полезен може да се превърне в патогенен и това зависи от най-малката промяна в аминокиселинния състав в организма. Да се предвиди как ще се държи вграденият ген в бъдеще, е много трудно.
Този ,,универсален" белтък в един момент от полезен може да се превърне в патогенен и това зависи от най-малката промяна в аминокиселинния състав в организма. Да се предвиди как ще се държи вграденият ген в бъдеще, е много трудно.
Всъщност спекулациите по повод факта, че соята е богата на белтъчини, я направи популярна за кратко време сред вегетарианците и сред хората с ниски доходи. В соята наистина се съдържат малко повече белтъчини в сравнение с другите бобови култури, но истина си остава фактът, че соевите продукти са бедни на протеин, защото в нея се съдържа особен фермент, който потиска активността на белтъчините и ферментите, необходими за усвояването й. Термичната обработка на соята не убива този фермент. Освен това употребата на соя в храната може да доведе до хронична неспособност да се реусвояват аминокиселините. А това води допълнително до нарушения в организма на човека.
Свойствата на соята да взаимодейства с ферментите и аминокиселините в организма може да доведе до печални последици аз главния мозък, д-р Уайт и колегите му от Хавайския център за изследвания предполагат, че изофлавоните на соевите продукти се проявяват чрез взаимодействието с тирозинкиназозависимите механизми, които осигуряват оптимална структура и активност на хипокампа (област от мозъка, който участва в обучението и формирането на паметта).
Нормално е в хипокампа да се открива голямо количество тирозин-киназа. Но изофлавонът на соята съдържа вещества, които намаляват скоростта на химическите, включително и ферментативните реакции, или ги потискат. Въздействието на ГИ-соята върху тирозин-киназата в хипокампа може да блокира дълговременната памет.
Освен това Националният центът по токсикология в САЩ през 1997г. е установил, по-точно е потвърдил, резултатите от по-ранни изследвания през 1959г., че изофлавоните на соята разрушават щитовидната жлеза.
През 1996г. британският Департамент по здравеопазването предупреждава, че изофлавоните са опасни за детския организъм и бременните жени.
Днес американски и английски учени окончателно са установили, че изофлавоните оказват антиестрогенно действие, което влияе на менопаузата при жените.
Д-р Стенли Бас, на когото обичат да се позовават адептите на ,,здравословното" ГИ-хранене, в своя многостраничен труд, след претенциозни и не много ясни обосновки за полезността на соевия сурогат, накрая пише:
Макар че влиянието на соевите продукти върху здравето на човека още не е изучено, но вече с увереност може да се каже, че продуктите от соя са здравословна храна..
Доктор Бас не е единствен в своите лошо обосновани твърдения за полезността на соята.
Подобни писания има и в българската преса.
Коментари на специалиста
ГМ-компонентите могат да предизвикат непредсказуеми промени в самата природа на нашата храна. Гените на бактериите, вирусите и насекомите, които никога не са влизали в човешката храна, сега са ,,вплетени" в нея. Никой не знае безопасно ли е това. Генното инженерство не е безгрешна наука. Учените могат, без да се стремят към това, да променят генома на растенията, в резултат на което могат да възникнат невиждани по-рано белтъчини със съвършено неизвестни свойства
Джон Фаган, професор по молекулярна биология,
Maharishi University of management Fairfield, lowa
Дългосрочни изследвания, проведени в азиатски страни, които имат традиционно соево меню, са установили, че мъжете които постоянно употребяват соя (поне два пъти седмично), имат по-големи нарушения в главния мозък, за разлика от онези, които никога не са използвали соеви продукти или са ги употребявали рядко.
Цитат от рекламата на оборудване за производство на соеви продукти.
Спомнете си през последните две десетилетия в България каква теза се налагаше в средствата за масова информация - колко са полезни за здравето соевите продукти (соево мляко, соев кашкавал, соево месо и пр.) и те се предлагаха във всеки диетичен магазин, пък и в обикновените маркети.
Първо място в света по производство на ГИ-соя е САЩ. Но първо място в света по употреба на ГИ-сия заема твърдо Русия. Каква е причината за това, като се знае, че страната не спада към държавите, които традиционно употребяват соя. Може би руснаците лековерно се доверяват на твърденията за ,,целебността" на ,,нормалната" и генетично променена соя и пологовно спазват соевата диета.
Вероятно не е така.
Разгадаването на феномена е лесно - руснаците употребяват соя в огромни количества и във всякакъв вид, дори без да се досещат за това, защото ГМ-добавките се съдържат в почти всички хранителни стоки на пазара. Не е ли така и с българския потребител? Нима не е ясно, че ГМ-добавки се съдържат във всички салами, наденици, луканки, шунки и пр. шумно рекламирани в СМИ хранителни стоки, които дори не могат да се нарекат ,,храни".
В началото на 90-те години в Русия, както и в България, се роди нов отрасъл от ,,хранителната" индустрия - производството на аналози на хранителните стоки. В основата на отрасъла залегна соята. За да ,,подобрят" местните и млечните продукти, производителите използваха натуралната и генномодифицирана соя. Под ,,подобряване" производителят разбира да се пести натуралният компонент (примерно месо и мляко), като се смени с ГМ-добавки (соев протеин), които са по-евтини и като цяло произведеният продукт е по-евтин. Днес соевите добавки присъстват в месните и млечните произведения на много, дори водещи производители и в България. Избройте имената на най-известните български фирми, Белла-България продължава нагло да рекламира по електронните медии своите кренвирши и наденици ,,Леки", кренвирши ,,Сачи", шпек тип народен ,,Леки"... производителки на месо и месни продукти и няма да сбъркате, ако кажете, че употребяват в продукцията си ГИ-соеви съставки.
В момента има повече от 500 вида ,,хранителни продукти", в които натуралната основа е сменена със соев сурогат. Целта на вкарването им в продукта е поевтиняването на производството за сметка на по-скъпия естествен компонент. Повечето производители лъжат, като твърдят, че соевите буламачи придават допълнителни хранителни свойства и високи вкусови качества на храните.
Твърди се например, че по съдържание на белтък 1кг. соя е равен на 3кг. говеждо меси или 80 кокоши яйца. Може и да е така, но растителният белтък едва ли може да змени животинския? Но че в натуралната соя присъства вещество, което е пагубно за щитовидната жлеза, едва ли някой днес споменава. Този факт е известен още от 50-те години. Нека да си припомним в саламите и шунките от соцвремето в България имаше ли соя? Дали нашите ,,партийни и държавни ръководители" нямаха представа за вредата й върху здравето?
Белтъчините в ГИ-соята са хибриди от бактериални и растителни организми, те са принципно нови белтъчини, затова не могат да бъдат причислени нито към растителните, нито към животинските - те са растително-животински белтък от живот - но растение.
Този ,,универсален" белтък в един момент от полезен може да се превърне в патогенен и това зависи от най-малката промяна в аминокиселинния състав в организма. Да се предвиди как ще се държи вграденият ген в бъдеще, е много трудно.
Този ,,универсален" белтък в един момент от полезен може да се превърне в патогенен и това зависи от най-малката промяна в аминокиселинния състав в организма. Да се предвиди как ще се държи вграденият ген в бъдеще, е много трудно.
Всъщност спекулациите по повод факта, че соята е богата на белтъчини, я направи популярна за кратко време сред вегетарианците и сред хората с ниски доходи. В соята наистина се съдържат малко повече белтъчини в сравнение с другите бобови култури, но истина си остава фактът, че соевите продукти са бедни на протеин, защото в нея се съдържа особен фермент, който потиска активността на белтъчините и ферментите, необходими за усвояването й. Термичната обработка на соята не убива този фермент. Освен това употребата на соя в храната може да доведе до хронична неспособност да се реусвояват аминокиселините. А това води допълнително до нарушения в организма на човека.
Свойствата на соята да взаимодейства с ферментите и аминокиселините в организма може да доведе до печални последици аз главния мозък, д-р Уайт и колегите му от Хавайския център за изследвания предполагат, че изофлавоните на соевите продукти се проявяват чрез взаимодействието с тирозинкиназозависимите механизми, които осигуряват оптимална структура и активност на хипокампа (област от мозъка, който участва в обучението и формирането на паметта).
Нормално е в хипокампа да се открива голямо количество тирозин-киназа. Но изофлавонът на соята съдържа вещества, които намаляват скоростта на химическите, включително и ферментативните реакции, или ги потискат. Въздействието на ГИ-соята върху тирозин-киназата в хипокампа може да блокира дълговременната памет.
Освен това Националният центът по токсикология в САЩ през 1997г. е установил, по-точно е потвърдил, резултатите от по-ранни изследвания през 1959г., че изофлавоните на соята разрушават щитовидната жлеза.
През 1996г. британският Департамент по здравеопазването предупреждава, че изофлавоните са опасни за детския организъм и бременните жени.
Днес американски и английски учени окончателно са установили, че изофлавоните оказват антиестрогенно действие, което влияе на менопаузата при жените.
Д-р Стенли Бас, на когото обичат да се позовават адептите на ,,здравословното" ГИ-хранене, в своя многостраничен труд, след претенциозни и не много ясни обосновки за полезността на соевия сурогат, накрая пише:
Макар че влиянието на соевите продукти върху здравето на човека още не е изучено, но вече с увереност може да се каже, че продуктите от соя са здравословна храна..
Доктор Бас не е единствен в своите лошо обосновани твърдения за полезността на соята.
Подобни писания има и в българската преса.
Коментари на специалиста
ГМ-компонентите могат да предизвикат непредсказуеми промени в самата природа на нашата храна. Гените на бактериите, вирусите и насекомите, които никога не са влизали в човешката храна, сега са ,,вплетени" в нея. Никой не знае безопасно ли е това. Генното инженерство не е безгрешна наука. Учените могат, без да се стремят към това, да променят генома на растенията, в резултат на което могат да възникнат невиждани по-рано белтъчини със съвършено неизвестни свойства
Джон Фаган, професор по молекулярна биология,
Maharishi University of management Fairfield, lowa
Дългосрочни изследвания, проведени в азиатски страни, които имат традиционно соево меню, са установили, че мъжете които постоянно употребяват соя (поне два пъти седмично), имат по-големи нарушения в главния мозък, за разлика от онези, които никога не са използвали соеви продукти или са ги употребявали рядко.
Няма коментари