
Прочетен: 10365 Коментари: 1 Гласове:
Последна промяна: 22.06.2013 23:13


Карвинг — англ. carving или curving (от curve, което означава режа; лат. curve - крива) — «резба». Карвинг е резба по дърво, лед, камък, плодове зеленчуци.
Карвингът в кулинарията е резбоване на плодове и зеленчуци, което днес се използва широко от готвачите в реномираните ресторанти по света.
Това изкуство е възникнало преди много столетия в пренаселената Югоизточна Азия като необходимо средство за украса на оскъдната, предимно растителна домашна трапеза.
Техниките на майсторите от Китай и Япония си приличат — там е прието изрязването на изображения на йероглифи, хора и животни да става с шаблони. А в Тайланд майсторите предпочитат да изрязват от плодове и зеленчуци разнообразни цветни композиции. За целта се използва специален "тайски" нож в съчетание с резци с разнообразна форма. Китайската техника се усвоява по-лесно, но в нея липсва онази изтънченост и изисканост, която може да се постигне с тайската техника.
Навлязлата в Европа мода на азиатската кухня първоначално предизвиква интерес към карвинга именно у готвачите в ресторантите.
Сега в европейските страни нито една кулинарна изложба или продуктово шоу не минава без демонстрация на украсата на масите с различни резбовани композиции от плодове и зеленчуци.
Това донякъде се обяснява с липсата на нови съществени изобретения и идеи в кулинарията в последно време.
В острата конкуренция за привлекателност и оригиналност готвачите в ресторантите все по-често използват в практиката си необичайни съчетания на продукти и ярко, привличащо вниманието оформление и украса на ястията.

